Реформаторският блок може да се препъне на теста за избора на лидер

ДБГ и СДС търсят формални причини, за да отложат първия конгрес на коалицията

Меглена Кунева, Божидар Лукарски (в ляво) и Радан Кънев. Сн. БГНЕС

Изборът на единен председател и нов състав на Гражданския съвет на Реформаторския блок (РБ) поставя на изпитание крехкото примирие, което сключиха партиите в коалицията след Европейските избори.

Както след евровота, когато всъщност бе оповестена идеята за централизиране на РБ, така и сега, основната ос на противопоставяне е между ДСБ и партията на Меглена Кунева ДБГ.

В началото на август всички формации в коалицията се съгласиха, че преди предсрочните избори трябва да се проведе първият конгрес на РБ, който да излъчи нов председател. Форумът е насрочен на 14 септември, но от няколко дни в медиите вървят усилени слухове, че може въобще да не се проведе, заради бойкот от страна на ДБГ и СДС.

По този начин двете партии биха саботирали евентуалния избор на лидера на ДСБ Радан Кънев за председател на Блока. При този сценарий обаче СДС биха провалили и възможността техният лидер Божидар Лукарски да оглави РБ, тъй като той също е номиниран.

Абсурдите не свършват дотук, тъй като вместо да се захванат сериозно с предизборната си кампания, партийните централи умуват какви процедурни хватки и прийоми да приложат. Партията на Кунева, която играе заедно с Лукарски, е притеснена от настроенията в Гражданския съвет на Реформаторския блок, тъй като много от представителите му открито заявиха подкрепата си за Радан Кънев. Това стана след като преди месец Кънев подаде оставка от поста си говорител на Блока заради това, че единството на коалицията е силно разколебано, че не може да формира обща политика и че различни представители на РБ се договорят поединично и тайно с ГЕРБ.

Оттогава РБ няма говорител, а партиите се съгласиха, че трябва да изберат единен лидер като стъпка към преодоляване на вътрешната конкуренция и недоверие.

В четвъртък представители на Движение "България на гражданите" обясниха пред Mediapool, че не желаят да участват в мероприятие, за което няма одобрени документи, а формалностите не са изчистени. "Нямаме критерий за подбор на делегати, нямаме брой на делегати за всяка партия, нямаме промяна в някои основни документи. Нищо не е качено на сайта и няма как структурите ни да се информират какво се случва, което води и до нежелание от тяхна страна да участват в конгреса", казаха от ръководството на партията. Според тях нищо не пречи лидер на блока да бъде избран след изборите, а не сега – в средата на кампанията.

Да си измием ръцете с Гражданския съвет

Основното обвинение на ДБГ е към Гражданския съвет, който според устава на коалицията не се е погрижил да изпълни задължението си и да одобри критериите за делегати.

Източници на Mediapool от Гражданския съвет обаче казаха, че нещата не стоят точно така. Те обясниха, че представителите в съвета, излъчени от квотата на ДБГ, са направили всичко възможно, за да се саботира приемането на документите: "Целта им беше точно тази – три дни преди конгреса да се позоват на технически неразбории и така да го отложим".

Според друга неофициална информация, партиите са се разбрали и за броя делегати, на който всяка формация ще има право. "Въпреки че от ДБГ твърдят, че не знаят колко делегати им се полагат, те самите са участвали в разпределението на тези квоти. И те са записани в проектите на документи, които се опитваме да приемем от седмици. Но на заседанията не се появяват ту хората на СДС, ту тези на Кунева и в крайна сметка се стигна дотук", казват още от Гражданския съвет.

Според предварителните правила за провеждане на конгреса, ДБГ би трябвало да получи 329 делегатски места, ДСБ - 318, СДС – 163, НПСД – 146 и БЗНС – 44.

На въпрос на Mediapool дали има такова разпределение, от ДБГ отговориха, че то действително е направено, но пък изтъкнаха, че не било прието окончателно.

Ръководството на партията твърди, че ще присъства на конгреса в неделя и ще подкрепи Радан Кънев за лидер. Но в същото време си оставя вратичка за провал на форума по "независещи" от него причини. "Разбира се, в средата на кампанията е малко трудно да се очаква да задължим нашите хора да дойдат, те работят по места и ще дойдат свободните", казаха още от ДБГ, с което намекнаха, че може да има само символно присъствие на Меглена Кунева и още няколко висши партийци.

Остава открит въпросът защо партията на Меглена Кунева се е съгласила да има конгрес в средата на предизборната кампания, след като преди месец, когато бе взето това решение, беше ясно, че изборите са на 5 октомври.

СДС все още не са изказали ясна позиция дали делегатите им ще присъстват на конгреса или не. Потърсен за коментар, лидерът на партията Божидар Лукарски заяви пред Mediapool: "Не знам ще отидем ли, утре ще решим". Той отказа всякаква друга информация с аргумента, че обядва и въпросите на медиите по принцип трябва да се отправят към пресцентъра на СДС.

По неофициална информация от СДС, Лукарски е силно раздвоен дали да саботира конгреса и собствената си лидерска номинация, или все пак да участва.

При всички случаи обаче се очаква СДС и ДБГ да действат по съгласуван сценарий, коментираха представители на ДБГ.

Разпределение на силите

Елементарната аритметика показва, че ако се стигне до избор на председател, силите най-вероятно ще бъдат изравнени. ДБГ и СДС по предварителни данни биха имали около 490 делегати, а ДСБ и партията на Корман Исмаилов малко над 460. При хипотеза за лидерска битка между Радан Кънев и Божидар Лукарски, решаващите гласове ще бъдат на делегатите от БЗНС.

Проблемът с "гражданите"

В противопоставянето между партиите в коалицията се намесва и още една тема, извън избора на председател – подмяната на членовете на Гражданския съвет. Още при сформирането му миналата година бе решено, че през септември т.г. ще има номинации за избор на нов съвет. Мандатът на сегашния Граждански съвет обаче е до края на годината.

Част от членовете му вече са декларирали, че не желаят да попадат в следващия състав на съвета. Проблемът, обаче е, че всяка от петте партии иска да вкара колкото се може повече свои представители в съвета, за да диктува политиката в него. "Целта е да се напъхат послушковци. Нека го направят, ако толкова искат, но поне да се върви към някакво обединение, защото така Блокът няма да просъществува дълго", коментираха пред Mediapool източници от гражданския орган, който бе формиран, за да бъде мост на Реформаторите към обществото и да даде шанс на хора с качества и активна гражданска позиция да формират политиките на РБ. Очакванията бяха, че Реформаторите ще дадат по-сериозно присъствие в листите си на такива кандидати.

Партиите от Блока все още не са готови с номинациите си за нови представители в Гражданския съвет, което също е една от причините да се иска отлагане на конгреса и евентуалното му провеждане след изборите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?