Реформаторският блок настоя за незабавни избори

Синьо единство отново поиска да се връща в коалицията

Божидар Лукарски, Радан Кънев и Николай Ненков пред журналисти

Изборите поставиха ултиматум на правителството да подаде оставка незабавно и да се проведат предсрочни избори, заявиха с декларация в сряда представителите на Реформаторския блок. Политическият документ бе изчетен от говорителя на блока и лидер на ДСБ Радан Кънев. Реформаторите дадоха кратък брифинг в градинката между Народното събрание и Софийския университет, докато в парламента се водят дебатите по вота на недоверие срещу правителството на Пламен Орешарски.

Пред журналистите застанаха трима от петимата лидери на партиите, членки на блока. Отсъстваха Меглена Кунева и Корман Исмаилов.

"Виждаме опит да се пренебрегне волята на избирателите. Никаква “кратка ударна програма” на Орешарски не може да постигне разрешаване на кризата. Ние от Реформаторския блок настояваме за незабавни избори. Служебното правителство да спре всички афери на сегашното правителство и енергийната мафия, а прокуратурата да започне незабавно разследване", се казва в декларацията на дясната коалиция.

Реформаторският блок смята, че всеки час от управлението на това правителство задълбочава кризата и нестабилността на страната.

"Управляващите разсрочиха дълговете на Ковачки, избраха консорциум на българската и руската мафия да строят “Южен поток” в нарушение на Европейското право, фалираха НЕК и загробиха бюджета. Ограбиха страната и направиха българите още по-бедни, за да могат с откраднатите пари да купуват гласове", се казва в декларацията.

Председателят на СДС Божидар Лукарски коментира, че за дясната коалиция вотът на недоверие се е провел в неделя. "Българският избирател съвсем ясно каза, че не иска да продължава тази несигурност, тази ненормалност в политическия живот", каза той.

Радан Кънев допълни, че днешното изявление на Бареков, че е готов да управлява с БСП, дава отговор на всички въпроси за "България без цензура".

"Заявката на Николай Бареков, че ще управлява с днешния мандатоносител (БСП), мисля, че ни освобождава от отговор на въпроса дали е опозиционна тази формация", каза той.

По думите му оставка или вот на недоверие са демократичните процедури да падне правителството. "Между другото, ако г-н Местан толкова иска нови избори наистина, той може да ги предизвика утре", допълни Кънев.

В отговор на въпрос дали разговарят с председателя на ДПС по темата, той каза, че преди повече от месец са поканили ДПС да разговарят за кризата, свързана с европейското членство на България. "Тогава те отказаха, тази криза беше разрешена не от тях, а от българките избиратели. В момента и след всичко, което се случи около ДПС на тези избори, моето мнение е, че ние разговор с тези хора нямаме", коментира Кънев.

По същото време партия Синьо единство, която напусна Реформаторския блок със скандал, даде знак, че е готова да се върне. Лидерът на партията Христо Панчугов обясни пред журналисти, че българските десни избиратели са спрели "опита за подмяна на десницата", след като са предпочели Светослав Малинов (ДСБ) пред Меглена Кунева ("България на гражданите") за евродепутат.

Синьо единство напусна блока, защото партията настояваше Надежда Нейнски да бъде водач на листата, за да се подчертае десният характер на коалицията. В крайна сметка останалите пет партии гласуваха за Кунева и Синьо единство напусна. Това се отрази негативно на подкрепата за Реформаторския блок, защото създаде впечатление, че личностните разпри там много приличат на скандалите при разцепването на СДС. С напускането на Синьо единство спряха и публичните разправии.

На изборите листата, водена от Надежда Нейнски, получи 0.5 процента (около 11 000 гласа).

В сряда Христо Панчугов каза, че неговата партия отново е готова да започне разговори с общото бъдеще на десните.

Споделяне

Още от България