Реформаторският блок настоя за ясна политическа позиция на България за Крим

Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Радан Кънев и Димитър Бечев от Реформаторския блок

"Българският парламент отказа да излезе с позиция по повод анексията на Крим заради зависимостта на всички парламентарни партии от корупционните схеми на Кремъл. И управляващи, и опозиция участват в ограбването на българските данъкоплатци чрез проекта "Южен поток”, по същата схема по която бяха откраднати 2 млрд. лв. в гьола "Белене". През "Южен поток” ще бъдат източени 4 млрд. .лв. от бюджета и енергетиката в полза на консорциум от частни интереси. Всички тези източени пари ще бъдат платени от нас чрез сметките и повишените цени".

Това се казва в позицията на Реформаторския блок, разпространена в четвъртък по повод на събитията около Крим и енергийните проекти на България, свързани с Русия.

"Българският национален интерес е спиране на корупцията и ограбването на енергетиката. Той изисква силна обща европейска политика, която да гарантира евтин газ за българските домакинства и фирми. Само единна Европа може да се противопостави на енергийния и политически рекет, който застрашава сигурността на целия Черноморски регион", продължава позицията.

От Реформаторския блок настояват "парламентарната опозиция да изясни отношението си към „Южен поток” и да изясни съмненията, породени от противоречието между изявленията на власт и в опозиция, между публични позиции и гласуване в Общинския съвет във Варна".

Обединението на десни партии иска България да има твърда позиция срещу анексията на Крим, като подкрепи международни санкции.

"Българските представители в Европа трябва да осигурят достатъчни гаранции, че българската позиция ще доведе до сигурност и богатство за гражданите: ускорено приемане на България в Шенген; енергийна и военна сигурност и борба с мафията, контрабандата и корупцията чрез общи европейски позиции в защита на уязвимите страни-членки; достъп до газ на цени, които плащат богатите държави от Западна Европа", завършва позицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България