Реформаторският блок няма да бъде патерица на ГЕРБ

Да преодолеем разделенията в миналото заради тежкия обществен конфликт, а занапред нека всяка партия да заеме своята позиция, казва лидерът на ДСБ Радан Кънев

Радан Кънев, БГНЕС

Господин Кънев, защо обявявате предстоящото обединение на няколко партии като “Реформаторски блок”, а не като “Десен блок”? Няма ли да застъпвате десни ценности?

 

Смятаме, че проблемите, които изкараха хората на улицата, големите въпроси и които лъснаха с избора на Пеевски за шеф на ДАНС, съществуват поне от 12 години в България, не са в сферата на противопоставянето ляво-дясно. Дали една държава има правосъдие, е въпрос дали има държава, а не дали нейното управление е ляво или дясно.

 

Дали в една държава има сигурност или управляват мутрите, не е ляво или дясно. Дори в икономиката, която лесно се дели на леви и десни решения, основният въпрос е дали можеш да си развиваш бизнеса в спокойна конкурентна среда, или овластени мутри ти пречат. И това не е ляво или дясно.

 

Убеден съм – повечето хора на улицата, макар с десни убеждения, виждат че в момента сме изправени пред самото оцеляване на държавността и институциите. А после следва въпросът дали решенията да бъдат леви или десни.

 

Т.е. реформаторският блок може да се приеме като знак и към избирателите, които са “центристи” или дори леви?

 

Дори не говорим за избиратели, защото в момента тази битка не е изборна. В момента хората са излезли включително срещу изборните резултати, които ги оставиха непредставени. Но там на улицата има и хора с откровено леви убеждения. И аз срещам такива приятели, които са на едно и също мнение с мен за това, което трябва да се случи в прокуратурата, в правосъдието. И са на едно и също мнение с мен за БСП, че е мафиотска клика, а не лява, европейска партия.

 

Казвате, че хората са излезли срещу изборните резултати, но всъщност голяма част от избирателите не гласуваха на 12 май, а и доста голяма част от избирателите не припознаха ДСБ като дясното, а припознаха ГЕРБ. Защо?

 

Не обсъждам хората, които са избрали ГЕРБ, защото са направили избор, към който се отнасям с уважение. Познавам такива хора – за тях бе важно БСП да загуби. Част от вота на ГЕРБ е точно така образуван.

 

По отношение на тези, които не са избрали ГЕРБ и които ясно виждат, че ГЕРБ нито е дясна, нито реформаторска, нито европейска партия - те направиха няколко избора – част от тях гласуваха за малки партии, поеха риска гласът им да бъде загубен, както се случи.

 

Част от тях решиха, че такъв избор не им харесва, че не желаят да гласуват за партия, която се бори за 11 депутати, например, и останаха в домовете си. Не харесвам тази позиция, но е факт, че тя съществува и има своите основания.

 

В този реформаторски блок влизат и Зелените. Как ще се разберете с тях по въпросите за ядрената енергетика, която вие защитавате, а те - не? Как ще се разберете с тях по въпроса за добива на шистов газ, който вие отстоявате и на който те се противопоставят?

 

Важно е да видим каузата, която предизвика това сътрудничество на партии в момента. И засега каузата е само тази, за която говорихме – здрави институции, които не са превзети от мафията, правосъдие, прозрачност и нови правила за публичните финанси. Всичко това са мерки, които не пораждат разлики между партиите, които в момента разговаряме. Сигурен съм и че има още много въпроси, които ни обединяват, преди тези, които ни разделят.

 

В смисъла на обединението вие как ще постъпите – ще търсите механично обединение или ще изготвите документ, стъпващ на тези идеи, за които говорите? Как ще се случи блокът?

 

В непосредствено бъдеще ще представим на обществото документ за основните каузи, които ни обединяват – всички хора, които сме на улицата и всички партии, които не виждаме в противопоставянето в днешния парламент политическа алтернатива. Този документ ще бъде със съвсем ограничени цели, които са тези, за които говорих преди малко – демонтирането на мафията от държавата. На следващ етап вярвам, че ще имаме общи документи и за конкретни политически решения, свързани с околната среда, с икономически решения, с работни места.

 

Личното ми убеждение е, че темата за икономическото развитие и за работните места продължава да е основна. Тези, които днес протестират, не искат работни места, но искат да имат възможността да ги създават за себе си и за другите.

 

Как госпожа Кунева се превърна от “последната червена кукувица, опитваща се да снесе в синьото гнездо”, както я определи Иван Костов, в реформатор?

 

Държа да не персонализираме разговора, защото започнахме разговора с това, че има няколкостотин хиляди българи, които днес не са представени в парламента, а имат общ възглед за важните проблеми в обществото. Така че не става дума за това къде е Меглена Кунева, къде е Радан Кънев или къде е друг политически лидер. Става дума за това – единни ли са хората и може ли на тях да им бъде предложена алтернатива, която да харесат. А за да се стигне дотам толкова хора да бъдат непредставени, трябва да сме наясно, че всички неуспели участници на последните избори сме направили, и то не тактически, а стратегически грешки.

 

Без персонализиране обаче няма как да се случи успех или неуспех. Персонално бе назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС. Персонално е и искането на оставка на Пламен Орешарски. Гласуването също е персонално.

 

Вярвам, че в България, както за един подобен реформаторски блок, така и за по-единна десница, от тази, която имаме в момента, има много голямо бъдеще. Бъдеще, което не е свързано изобщо с темата за 4% и 10-те депутати, а с участие в управлението, което да променя страната. А това бъдеще неизбежно е свързано с бъдещо лидерство – както на реформаторското пространство, така и на десницата. Само че лидерството в политиката идва с успехите, а не с фрустрацията и взаимните обвинения.

 

Вярвам, че избирателите и хората, които ще формират реформаторския блок, лека-полека ще излъчат своите безспорни лидери. Днес безспорни лидери няма – нито сегашният председател на ДСБ е такъв, нито настоящият председател на която и да било от партиите, с които разговаряме, или партиите, които после ще се присъединят към нас.

 

И все пак – фигурата на Прошко Прошков до някаква степен не тревожи ли избирателите на ДСБ, тъй като той напусна партията и то в нелек за нея момент?

 

Прошко Прошков няма да бъде част от ДСБ. Въпросът как избирателите на едно обединение вдясно или на по-широко обединение – отвъд дясното и лявото, реформаторско обединение, ще припознаят и излъчат своите лидери, не е на дневен ред. Този тип лични отношения са по-важни за самите партии, отколкото за избирателите на партиите. Не съм срещнал на улицата хора, които да ме питат нещо да Прошко Прошков, питат ме: “Хайде, кога ще се обединявате”.

 

Казахте, че ще се включат и още партии към блока. Госпожа Кунева настоява една от тях да е НДСВ. Чуват се гласове и за СДС. Защо тези партии останаха навън?

 

Мога да говоря и подобно, но не съм сигурен дали това е от полза, понеже всеки подобен коментар създава известно напрежение. Моите думи, свързани със СДС, бяха едностранно интерпретирани. Вероятно става дума за моя грешка на изказа, за която мога само да съжалявам. Защото аз казах, че ние с уважение и симпатия очакване Националната конференция на СДС – висшият орган на тази партия - и очакваме оттам ясен знак, че политическото бъдеще на СДС не включва ГЕРБ като алтернатива, а вижда десницата отвъд алтернативата БСП - ГЕРБ.

 

Колкото до НДСВ – ние в момента разговаряме с хора, които са били по някакъв начин в НДСВ и като част от НДСВ даже са били част от Тройната коалиция. Други хора, които са били част от НДСВ, ни нападат защо разговаряме с хора, които са били част от НДСВ, което е интересно.

 

Наистина мисля, че разделенията в миналото трябва да бъдат преодолени. ДСБ няма да си промени отношението към управлението на ДПС с НДСВ и управлението на Тройната коалиция, но е възможно всяка една партия в България да заеме оттук нататък позиции, които да бъдат адекватни на проблемите. Днес стоим пред тежък и остър обществен конфликт. Позиционирането ще бъде занапред, а не с поглед в миналото.

 

От казаното от вас за СДС може ли да се направи изводът, че вие по някакъв начин ще се опитате да убедите хората, които ще ви повярват, че няма да си сътрудничите с ГЕРБ по никакъв повод?

 

Опасенията, че каквото и да било в българската политика ще бъде патерица на ГЕРБ или БСП, е постоянно през последните години. Това опасение е причината през последните години малките политически партии като нашата, и като ДБГ, да не прескочат бариерата от 4%. Случи се така, че хора, които бяха твърдо против БСП, гласуваха за ГЕРБ, и хора, които бяха твърдо против ГЕРБ, дадоха един неочаквано висок резултат на БСП. Трябва да признаем, че резултатът на БСП в София е изключително висок, и то там, където избирателите не гласуват традиционно за тази партия.

 

Така че, разбираме това притеснение, затова на първо място целта ни е да елиминираме тази алтернатива от българската политика. Да освободим хората от избора “БСП-ГЕРБ”. Това в същината си не е избор, защото те в правосъдието са били на една и съща позиция, в медиите са били на една и съща позиция и Делян Пеевски е лице на този процес. В злоупотребата с властта при избори са били на една и съща позиция. Ние не можем да ги различим.

 

Трудно и в малки мащаби можем да имаме конкуренция с БСП за гласове. Въпреки, че и такава би имало. Но това, което споделих пред нашето Национално събрание, е, че сформирането на един реформаторски блок има за цел той да управлява и да се бори за същото място.

 

И все пак – ще си сътрудничите ли с ГЕРБ?

 

Като кандидат на малка партия, която се бореше за 4%, аз казах пред избирателите си във Варна, че аз за правителство на Бойко Борисов няма да гласувам. С оглед на трайните ми позиции, които са явни в интернет от 6-7 години, се надявам хората, които търсят на кого да дадат доверието си, да видят в мое лице гаранция, че патерица на ГЕРБ ние няма да бъдем. Няма да бъдем, независимо от конкретния формат, в който се явим на избори.

 

Какво ви е отношението към “обръчите от фирми” на Ахмед Доган, за които той заговори преди години?

 

Моето отношение към всички обръчи от фирми е едно и също. Донякъде непремерения или умишлено наглия език на Доган го превърна в символ на нещо, което, за съжаление, съпътства много управления в България – както това на Тройната коалиция, така и това на ГЕРБ. Ние сме категорично против подобно функциониране на икономиката и на правосъдието. Ние правова и пазарна държава ли сме, или не? Отношението ни е напълно еднозначно.

 

От тази гледна точка и на база еднозначното ви отношение към обръчите от фирми, как преговаряте с Касим Дал и Корман Исмаилов, който е лице на партията? И двамата бяха в ДПС, когато Ахмед Доган, призна за обръчите и тогава не се разграничиха от него. И двамата подкрепяха Тройната коалиция, а после в мандата на Борисов пренасочиха субсидиите си към ГЕРБ. Подкрепяни са и от партията на Ердоган в Турция.

 

Вярвам, че лицето на партията на Касим Дал е Корман Исмаилов. Надявам се да се уверим в това. Надявам се, това, което пише в учредителните документи на партия “Свобода и Достойнство”, това, което те прокламират публично, не е наследство на някаква част от ДПС, а е нов модел за правене на политика, фокусирана върху турското малцинство, въпреки че тази партия търси и българска подкрепа. Тази партия, впрочем, по един модерен начин търси и ромски гласове.

 

Имам непосредствен поглед върху това как работеше тази партия по време на кампанията и тя не работеше по модела на ДПС. За мен дори не е въпросът на тази партия – всеки лидер би трябвало да се сменя на някакъв етап от развитието, така че не бих говорил толкова за хората.

 

За мен са важни тези десетки хиляди граждани от турски и ромски произход, които са дали гласа си за партия “Свобода и достойнство”, защото те бяха изложени на обичайните политически методи на ДПС. Те никъде не са мнозинство – всеки един от тях е поел голям риск да бъде един от петимата в цяло село, или в цяла община, които всеки познава и ще сочи с пръст.

 

На тази база може да има сътрудничество. При всяко положение трябва да сме наясно с няколко неща – че тази партия не е частичен наследник на ДПС като модел на политическо поведение. Второто е не дали това е партията на Ердоган или не – тя от Турция нищо не получи, за нас е важно да знаем, че в българската политика няма Турция. Българската политика се прави на български терен. Всяка партия, която търси малцинствени, етнически гласове в България, трябва да се разграничи от съмненията, че това се прави под влияние от чужбина.

 

В такъв случай трябва да ви тревожи предизборния клип на партията, в която се казваше, че Ердоган ги подкрепя?

 

Очакваме това нещо да бъде отхвърлено като модел на правене на политика. Искам да подчертая също, че в мен има увереност, че партия “Свобода и достойнство” не е сред патериците на ГЕРБ, въпреки че в началото имаше такива съмнения. В самия предизборен и изборен процес не се видя подобно нещо. Ако тази надежда бъде опровергана – не можем да имаме общ път заедно.

 

Готови ли сте за избори през септември или октомври?

 

В момента пред реформаторския блок не е поставена такава цел. Ние искаме, когато и да е вотът, нещо много повече от коалиция между няколко партии. Искаме тя да бъде надградена с гражданско участие, с хора, познати и непознати, но авторитетни, които са били настрани от политиката. Най-важното, което се случва в момента е, че една цяла прослойка от обществото, която беше политически пасивна, и вярваше, че вътрешната емиграция е индивидуално, семейно и фирмено спасение, виждат, че тази стратегия е била погрешна. Тези хора са основният ни двигател. Тези хора ще дадат силата на реформаторския блок.

Споделяне

Още по темата

Още от Интервюта

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?