Реформаторският блок няма да открива "приятелски огън" по десни партии

Десните предупредиха, че България може да се превърне в "ничия земя"

Меглена Кунева, Радан Кънев и Божидар Лукарски

Реформаторският блок ще води позитивна предизборна кампания и няма да открива приятелски огън по десни партии, обяви в понеделник лидерът на ДСБ и говорител на коалицията Радан Кънев.

"Нашите противници са бедността, безработицата и парламентарните партии БСП и ДПС, които ги поддържат, като добавям и "България без цензура", които заедно с БСП, са руският слугинаж в България. Противници в дясно нямаме", обясни Кънев.

С това изявление ГЕРБ окончателно бяха изключени по дясна линия от списъка с предизборните противници на Реформаторския блок. Въпреки това от коалицията разкритикуваха частично ГЕРБ заради неясната позиция на партията за кризата в Украйна.

Радан Кънев определи като грешка разделението на десните партии в миналото, което е станало причина стотици хиляди българи да останат непредставени в сегашния парламент. Той обясни, че листата на Реформаторския блок е символ на единството на коалицията. Водач е Меглена Кунева от "България на гражданите", втори е Светослав Малинов (ДСБ), а трети е лидерът на СДС Божидар Лукарски.

"По създаването си Реформаторския блок прилича много на Европейския съюз, който удържа вече 60 години - ние ще сме устойчиви и ще растем по същия начин. Блокът е моторът на съвременна България, както Франция и Германия са моторът на ЕС", обясни Кунева.

Водачът на листата на Реформаторския блок допълни, че основният приоритет пред коалицията е създаването на работни места.

"Индустриализацията е създаване на нови работни места не чрез възстановяване на съветски фабрики, а през стимулиране на малките цехове и бизнес. Създаването на работни места е наш абсолютен приоритет, който ще доведе и до по-добър стандарт на хората", каза тя. Кунева допълни, че другите два големи икономически приоритета са пълно усвояване на европейските средства и енергийната независимост на страната.

По европейските теми бившият еврокомисар каза, че от особено важност е присъединяването на България към Шенген.

В коментар за решенията на Консултативния съвет по национална сигурност реформаторите обявиха, че България трябва да поддържа санкциите от ЕС към Русия, докато Кремъл не се откаже от анексирането на Крим.

България може да се превърне в "ничия земя"

Кримската криза води до огромна опасност България да тръгне по пътя на мафиотизацията и да се превърне в "ничия земя", както се случи по време на югоембаргото, коментира Радан Кънев. Той напомни, че по това време в страната е процъфтявала контрабандата и са възникнали най-големите престъпни групировки.

Според Реформаторския блок три от парламентарно представените партии - БСП, "Атака" и в по-малка степен ГЕРБ - застъпват именно политиката на "ничия земя", залагайки ролята на България като на посредник между ЕС и Русия. Дясната коалиция смята, че политика в тази посока води и "България без цензура".

Реформаторите смятат, че големите заплахи за България идват основно от българските политици. "Не можем да контролираме поведението на Путин, на кримския парламент, но можем да контролираме като демократична държава поведението на българските политици, дали те допускат етническата карта да се използва в предизборна кампания", каза Радан Кънев.

Меглена Кунева допълни, че въпросът за санкциите срещу Русия трябва да бъде обсъждан от гледна точка на търсените резултати. Според нея от прекъсването на търговските отношения, ще загуби Европа, но в по-голяма степен ще загуби Русия.

"Колкото по-ясно стане, че ЕС няма да разреши да се прекрачи определена граница, назове я и каже какво ще последва чрез санкции, толкова по-голямо значение ще има за света и за Русия", коментира Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България