В прокламация

Реформаторският блок обещава операция "Чисти ръце" и дълбоки реформи

Коалицията ще настоява за правителство с премиер и възлови министри, които досега не са заемали тези постове

Реформаторският блок обещава операция "Чисти ръце" и дълбоки реформи

В разпространена в четвъртък прокламация Реформаторският блок обеща дълбоки реформи на базата на дясно-центристките принципи и провеждане на операция "Чисти ръце" във властта.

"Партиите от Реформаторския блок се явяваме на предсрочните парламентарни избори, за да оправдаем надеждите за по-добър живот и европейски стандарти на политическо поведение. Ще бъдем алтернатива на последните управления на страната и установения от тях модел на беззаконието и бедността", се казва в прокламацията.

От блока гарантират, че всеки глас, даден за блока, ще е глас за незабавни реформи в правосъдието, сигурността и енергетиката, в публичната администрация, за прекратяване на партийната намеса в държавната служба, за въвеждане на електронни услуги за гражданите, бизнеса и администрацията и за електронни обществени поръчки.

От блока ще работят за незабавно приемане на европейския банков надзор, за ускорено присъединяване на България към еврозоната и за активна роля на България в учредяването на Европейския енергиен съюз.

Формацията на десни и дясно-центристки партии декларира още, че ще отстрани от властови позиции "всички лица, свързани с бившата Държавна сигурност, лица със зависимост и конфликт на интереси".

Реформаторският блок заявява в прокламацията, че ще участва в реформаторско дясно-центристко правителство, което да има за задачи отстраняването на БСП, ДПС "и производните им" от управлението на страната. Такова правителство трябва "да възпре ксенофобските и национал-популистки формации да диктуват дневния ред на управлението и да отдалечават България от Европа".

Реформаторите са участие още в правителство, което да "приеме стратегия за дясна социална политика, основана на реформа в образованието, здравеопазването и социалната сфера, да създаде благоприятна среда за развитие на бизнеса, честни и ясни правила за всички инвеститори и да подготви проект до 2016-та за промени в Конституцията и избори за ВНС заедно с президентските избори през 2016 година.

Накрая, но не на последно място по важност, РБ обявява, че "ще проведе операция “Чисти ръце” в цялостното управление на страната". От блока заявяват, че "няма да създават и да търпят зависимости при взимането на решения".

От блока ще инициират създаване на анкетна комисия за разследване на избора на Делян Пеевски за председател на ДАНС и "другите скандални назначения на държавни позиции". Ще бъде осигурена пълна публичност на договорите за “Южен поток” и другите големи инвестиционни проекти. Ще се разследва дейността на КТБ и ще се предприеме събиране на кредитите на банката, "като се нанесе публичен и икономически удар по политическата мафия".

Накрая от Реформаторския блок декларират, че "за постигане на политическите си цели, от формацията ще се стремят за съставяне на правителство, в което позициите на министър-председател, финансов и вътрешен министър да се заемат от политици с безупречна репутация, които не са заемали тези позиции в миналото".

Споделяне

Още по темата

Още от България