Реформаторският блок обвини КС в специално отношение към Пеевски

Решението да се покани депутатът от ДПС Делян Пеевски за лично изслушване е показателно за специално отношение на Конституционния съд към неговата личност, се казва в позиция на Реформаторския блок, публикувана в сряда.

Преди ден КС безпрецедентно реши да покани на лично изслушване Пеевски, след като веднъж вече беше получил неговото писмено становище по жалбата на ГЕРБ срещу неговия депутатски статут. Съдът се реши на този ход след два месеца и половина от започването на делото и дори след като съдията-докладчик Румен Ненков беше предложил проект за решение.

"Това решение на КС със сигурност ще забави решаването на казуса, без да допринесе за установяване на нови факти и обстоятелства по него. Такова решение, изгодно за БСП и ДПС, не е в полза на бързото и законово отсъждане по делото. Намираме това за ненужно протакане на сагата "Пеевски“. Липсата на яснота относно забавянето на процедурата по отсъждане поражда съмнения за задкулисни договорки и натиск върху институциите от страна на управляващите", се допълва в позицията на блока.

Десните напомнят, че Делян Пеевски вече е получил право да се защити, каквото и е направил с изпращането на писменото си становище до КС.

Реформаторският блок изразява и своето "притеснение" относно изнесените в медиите информации, че председателят на съда Димитър Токушев е настоял пред останалите съдии Делян Пеевски да бъде поканен за изслушване. Политическата формация нарича това действие "натиск" и настоява за пълно изясняване на случая.

"Настояваме за пълното изясняване на случая около появилите се твърдения. Вярваме, че такава недостойна постъпка не отговаря на действителността. Надяваме се Конституционният съд да изчисти името и съмненията около себе си. За нас не стои отворен въпросът за връщането на Делян Пеевски в парламента като народен представител. Все още е отворен обаче въпросът за това кой предложи Пеевски за председател на ДАНС", се казва в позицията на блока.

До делото за Пеевски се стигна след избора му за председател на ДАНС и оттеглянето му три дни по-късно под натиска на протестите. От ГЕРБ подадоха жалба в КС, с която поискаха Пеевски да бъде обявен в несъвместимост с позицията му депутат и да бъде изгонен от Народното събрание. Причината е, че той е бил избран за шеф на ДАНС и няма как да се върне в парламента.

От ДПС обаче твърдят, че Пеевски не е подписал необходимите протоколи за встъпване в длъжност в ДАНС, а Народното събрание не е приело решение за прекратяване на депутатския му мандат. Досега в своята практика КС никога не се бе възползвал от възможността да прави лични изслушвания и приемаше в писмен вид мненията на засегнатите по разглежданите дела.

Поради казуса с Пеевски КС покани за изслушване и депутата от БСП Иван Иванов, който бе назначен за кратко за заместник-министър в МВР, но бе изтеглен часове по-късно поради установените му връзки с бившата силова групировка СИК.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?