Реформаторският блок обвини прокуратурата в предизборен произвол

Снимка: БГНЕС

Реформаторският блок излезе в четвъртък с безпрецедентна обща декларация срещу действията на прокуратурата в Пловдив – област. Причината за нея е съобщението, че държавното обвинение проверява подписите на лидерите на дясноцентристката коалиция за регистрация на представителите в изборните комисии в редица общини в областта.

"Остро възразяваме срещу продължаващите опити за дискредитиране на Коалицията в Пловдив –област. След община Родопи, прокуратурата проверява подписите на лидерите на Коалицията и в Куклен, Първомай, Калояново и Раковски. Лидерите на партиите в Реформаторския блок за пореден път потвърждават подписите си под всички пълномощни", се казва в съобщението на РБ.

Блокът припомни, че по закон, никой не може да оспорва истинността на подпис, освен титулярът.

"Приемаме, че тези произволни действия на прокуратурата в Пловдивска област са политическа кампания срещу кандидатите на Реформаторския блок. Призоваваме главния прокурор да провери действията на своите подчинени, които допускат този произвол", се казва в съобщението на коалицията.

Скандалът започна преди ден, когато районната прокуратура в Пловдив се самосезира за скандал с фалшифицирани подписи на лидерите на партиите от Реформаторския блок, поставени под документ за пред община Родопи. Документът е използван за упълномощаването на членове в Общинската избирателна комисия в общината.

Прокуратурата е възложила и проверка на полицията в Пловдив за извършено евентуално документно престъпление. От община Родопи обясняват, че са фалшифицирани подписите на Николай Ненчев, Меглена Кунева, Корман Исмаилов, Божидар Лукарски и Радан Кънев.

По думите на зам.-кмета на общината Таня Бочукова, цитирана от "Дарик", "фалшивите" парафи са поставени под документ, който упълномощава членове от квотата на Реформаторския блок в Общинска избирателна комисия-Родопи. Тя обясни, че е подала сигнал до областната дирекция на МВР в Пловдив.

По думите ѝ вече е изготвена съдебно-почеркова експертиза, която доказва твърдението, че подписите под пълномощното са фалшиви. От пловдивската полиция обаче отказват да потвърдят тази информация.

Още същия ден лидерът СДС и министър на икономиката Божидар Лукарски каза, че ще внесе на свой сигнал в прокуратурата срещу "кметицата" на Родопи.

"Кметицата има не особено добри юридически познания. За да има експертиза, е необходимо да бъде взет образец от подписа на съответното лице. Напълно отговорно заявявам, че на мен такъв образец от полицейска структура или такава, свързана с община Родопи, не ми е вземан. Това, което изнася госпожата в публичното пространство, е неистина и набеждаване в престъпление, което само по себе си представлява престъпление според Наказателния кодекс", каза Лукарски на пресконференция в централата на СДС в сряда.

Кмет на община Родопи е Пламен Спасов (ГЕРБ). Лукарски най-вероятно има предвид заместник-кметицата. Лидерът на СДС заплаши, че на свой ред ще сезира прокуратурата

Прокуратурата води дела срещу редица десни кметове, за които се очаква, че ще кандидатират за нов мандат с подкрепата на Реформаторския блок. Последно това се случи с кмета на Карлово Емил Кабаиванов, срещу когото се изсипа лавина от дела в последните месеци преди изборите.

Споделяне

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?