Реформаторският блок обяви курс към "много тясна коалиция" с единно ръководство

"Синьо единство" е готова за единна партия, СДС смята, че е "малко времето да се обмисли идеята"

Лидерите на Реформаторския блок. Сн. БГНЕС

Поехме ангажимент в рамките на 2013 г. процесът по подписване на споразумение за политически съюз между партиите от Реформаторския блок да бъде завършен до края на 2013 г., за да може през 2014 г. да се посветим изцяло на успеха на сигурните европейски, и надяваме се, и на предсрочните парламентарни избори. Това обяви на пресконференция на лидерите от блока председателят на ДСБ Радан Кънев.

През почивните дни в столицата се състоя първата среща на областните председатели на партиите от Реформаторския блок.

По думите на Кънев от началото на 2014 г. като единен политически съюз, те ще започнат срещи в цялата страна за представяне на плана си за излизане от кризата. Кънев посочи, че няма да допуснат старите грешки да представят детайли от преговорите пред медиите преди подписването на коалиционното споразумение.

Той каза, че идеите им са за много тясна коалиция с общо федеративно ръководство на централно ниво, както и по регионите.

Председателят на Синьо единство" Христо Панчугов подкрепи идеята за създаване на единна дясна партия. Той обяви, че е "удовлетворен от липсата на остра реакция на идеята за единна партия".

"Трябва да имаме ясно изразена политическа воля - на база на общата ни идентичност, със съзнание за огромната отговорност, която носим, с убеденост, че целта е по-голяма от нас - да създадем нова единна политическа партия", заяви Панчугов.

"Най-голямата опасност пред Реформаторския блок е да създадем за пореден път една коалиция на оцеляването, съшита с бели конци и тя да е въплъщение на всичко това, срещу което се борим – неискреността“, подчерта Панчугов.

Панчугов обяви, че "Синьо единство" е първата от партиите в Реформаторския блок, чието национално ръководство е дало мандат на председателя си да преговаря за единна партия.

По-сдържана бе реакцията на лидера на СДС Божидар Лукарски. Той посочи, че конкретната форма на споразумението още не е ясна, но не е възможно за такъв кратък срок да се обмисли идея за единна партия. По думите му предизвикателството, с което са се заели в следващите дни, е сериозно.

От Реформаторския блок коментираха, че в ГЕРБ не са видели през 4-годишното им управление реални реформи и поради тази причина отношението им към тях е като към партия, която не се вписва в управленския хоризонт на РБ и трудно би заработила за реформи.

Споделяне

Още по темата

Още от България