Реформаторският блок обяви курс към разширяване, пет партии чакали покана

Реформаторският блок обяви курс към разширяване, пет партии чакали покана

Реформаторският блок обяви във вторник, че много скоро ще се разшири с нови формации, които чакат покана за членство.

"Реформаторският блок е цял и има поне пет формации, които искат да се присъединят. Ние сме за консолидация на дясното", обяви Найден Зеленогорски от "Движение България на гражданите" (ДБГ), без да уточни кои са тези формации. Те щели да бъда обявени много скоро.

Информацията бе изнесена на фона на обявените общи действия между другите играчи вдясно – "Да, България" и ДСБ. Двете партии обявиха, че предстои консолидация и евентуално общо участие на следващите избори. Заедно с тях на този етап са ДЕОС и "Зелени", а спорният играч е БЗНС. Партията на бившия военен министър Николай Ненчев официално е част от Реформаторския блок, но участва в инициативите на ДаБГ и ДСБ.

В РБ участват ДБГ, СДС, БНД и БЗНС. На последните парламентарни коалицията се яви заедно с "Глас народен". Очаква се партньорството да продължи и занапред.

В отговор на въпрос за готвеното обединение между ДСБ и "Да, България" Найден Зеленогорски обясни, че РБ следва пътя на отворените врати.

"Ние сме за широко дясно обединение. След последните избори между 500 и 700 хиляди избиратели останаха непредставени в парламента. Сепаратизмът в дясното донесе големи щети", каза Зеленогорски. Той допълни, че БЗНС остава в тяхната коалиция.

В този дух лидерът на СДС Божидар Лукарски коментира, че СДС е отправил призив към ДСБ за общи действия на "партиите от консервативно-патриотичното пространство", но партията не е отговорила. "Ще видим докъде ще доведе това. Коментарът е ясен", допълни той.

Критики към бюджета

Найден Зеленогорски каза, че в проекта за бюджет за 2018 г. са заложени крайно недостатъчно средства за поддръжка на четвъртокласните пътища. Той лансира идеята 12-те млрд. лв в пенсионните фондове да се вложат в облигации за инфраструктура, които да бъдат с гарантирана доходност от държавата.

Зеленогорски подчерта, че фискът не осигурява дострояването на магистрала "Хемус", тунела под Шипка и няколко скоростни пътища, които биха помогнали за намаляване на икономическите разлики между Северна и Южна България.

Божидар Лукарски допълни, че е предвидено увеличаване с 10% на издръжката на държавните дружества. Според него губещите трябвало да се закрият или приватизират.

Венци Мицов ("Глас народен") на свой ред поиска повече пари за читалищата и БНР.

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?