Реформаторският блок остана сам на алтернативното обсъждане на промените в бюджета

Вял интерес от граждани, никакъв депутат и масовка от журналисти провалиха инициативата на десните

Представители на Реформаторския блок на алтернативното обсъждане на бюджета. Сн. БГНЕС

Представители на десните партии, участващи в Реформаторския блок, се обявиха срещу актуализацията на бюджета на отворен дебат пред Народното събрание в сряда, час преди заседанието му, когато трябваше да започне обсъждането на предложението за промяната в бюджетния закон на второ четене.

Акцията на десните партии на практика обаче се провали, защото интересът на гражданите бе вял, стекоха се основно журналисти, а на поканата към народните представители да се включат с аргументи в подкрепа на актуализацията не се яви никой.

Така дебатът се превърна в изявления на политиците от петте партии, участнички в блока.

Председателят на ДСБ Радан Кънев откри алтернативното обсъждане на промените в бюджета, като обясни, че досега не е имало реален дебат и дори парламентарната опозиция в лицето на ГЕРБ не е представила сериозни критики.

Димитър Бъчваров от ДСБ посочи, че актуализацията не осигурява нова социална политика, а показва неумението на управляващите да се справят с кризата.

"Тази актуализация не е за да се осъществи перспектива, а да се запази статуквото", каза Бъчваров.

"Правителството видимо изпуска контрола на държавните финанси и това е характерно навсякъде, където едно правителство облагодетелства олигархията и монополите. Всъщност тази актуализация не е за да се осъществи развитие и перспектива, а за да се запази статуквото", каза той.

"Всъщност тази актуализация продължава политиката на ГЕРБ в публичните финанси. А политиката на ГЕРБ продължи политиката на предходния кабинет. Т.е. има едно продължаване на финансиране на статуквото с нови дългове. Това статукво, срещу което протестират хората на България вече 48 дни”, посочи Бъчваров.

Според него с допълнителните средства управляващите на практика се отказват от реформи.

Мартин Димитров от "Синьо единство" заяви, че не може депутатите да излизат във ваканция след като са заявили, че сме в тежка икономическа криза, а те нямат антикризисни мерки.

Той поиска президентът да наложи вето на промените в Закона за държавния бюджет. Ветото ще принуди депутатите, които са отишли на море, да си дойдат обратно, коментира Димитров

В алтернативното обсъждане бяха поканени и представители на управляващите, но не се явиха.

"Това правителство продължава безрасъдната фискална политика на ГЕРБ. А тя е политика на едновременно увеличаване на държавния дълг и изтъняване на резерва", обяви финансистът Бисер Манолов от "Движение България на гражданите".

По думите му в повечето страни, когато се правят реформи, дългът е за сметка на резерва или обратното, но никога не и двете едновременно, и то без реформи. Той посочи, че през 2009 г. е имало 1.1 млрд. лева разлика между дълга и резерва, но ножицата през пролетта на 2013 г. се е разтворила до 9 млрд. лева.

"Това задлъжняване и липсата на реформи ще се отрази през септември, когато очакваме ревизия на кредитния рейтинг на страната". Манолов припомни прогнозата си, че актуализацията на бюджета ще доведе до по-големи лихви по кредитите както за гражданите, така и за бизнеса.

Иван Стамболов от движението посочи, че с този бюджет България затваря исторически цикъл от времето на Тодор Живков от крадене на държавни пари заедно с ръст на държавния дълг. "Нагло е да се тегли 1 млрд. заем, които да го връщат хората, които не искат това управление да бъде на власт. Правителството няма възможност за правилни ходове", каза той.

И от Зелените, и от Народна партия "Свобода и достойнство" припомниха, че блокът настоява президентът да наложи вето на актуализацията на бюджета.

Споделяне

Още от България