С "позорното, опасно и противоконституционно" решение за земята

Реформаторският блок: Парламентът превръща България в гето

Реформаторите настояват за саморазпускане на НС и свикват в четвъртък протестен митинг

Сн. Найо Тицин

Национал-популистката "коалиция против Европа" в българския парламент, "случайната сбирщина узурпатори на власт" прие "позорно, опасно и противоконституционно" решение, което превръща България в гето, поставя на карта европейското ѝ бъдеще и е против интересите на всеки и всички български граждани. Това обявиха в четвъртък седемте партии, обединени в Реформаторския блок, по повод решението на Народното събрание за удължаване на мораториума за продажба на земя на чужденци.

Реформаторите представиха възвание до българските граждани, в което се иска парламентът да се саморазпусне, и обявиха, че организират действия в защита на европейското бъдеще на България. Привечер от блока и граждани се събраха на протестен митинг в София в градинката между парламента и СУ "Св. Климент Охридски", където оратори от партиите членове на дясното обединение обясниха колко позорно е решението на парламента за удължаване на мораториума.

Във възванието, подписано и от Гражданския съвет на Реформаторския блок и прочетено от неговия член Димитър Бечев, се посочва, че решението на парламента е позорно и опасно, че забраната върху продажбата на земеделска земя на европейски граждани превръща България в гето. Българските земеделци стават крепостни селяни на мафията. Демонстративно е отхвърлен Договорът за присъединяване на България към Европейския съюз. Партиите в Народното събрание изолират България от Европа и модерния свят.

Освен това решението на парламента е противоконституционно и Конституционният съд трябва да го отхвърли.

"Нагло ни представят това решение за патриотично. А то е антибългарско. Ограбва единствения капитал на милиони българи - собственици на земя. Вместо да продават свободно по европейски цени, те ще продават на безценица под диктата на мафия. До днес мафията унищожаваше настоящето ни, от днес превзема и бъдещето".

"Мораториумът заплашва интересите на обикновените български граждани – собствениците на земя, производителите и износителите, студентите и работещите българи в Европа и всички, които се възползват от общия пазар".

"Българският национален интерес е да бъдем пълноправни европейци. Това е национален идеал, завет от нашето Възраждане. Поколения българи са работили и са се жертвали за него. Ние започнахме да го осъществяваме. Сега една случайна сбирщина узурпатори на власт се опитва да го разруши".

"Днес виждаме, че в  Народното събрание се състави коалиция против Европа, против свободата и против българите. Гръбнак ѝ стана ГЕРБ с най-многото депутати, подкрепили "Атака". Реформаторският блок настоява Народното събрание да се саморазпусне и да даде възможност на следващия парламент да защити постигнатото с много усилия европейско бъдеще на България", се казва във възванието до българските граждани.

Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева обърна внимание на факта, че за втори път след обявяването на Реформаторския блок са се събрали всички лидери на партиите в него, което е израз не просто на съпричастност към темата, но и огромна тревога за това, което се случва в страната. Защото това, което без всякакво съмнение обединява тези партии, е европейското бъдеще на България. Кунева подчерта, че партиите от блока ще използват всяка възможност, за да обясняват навън и вътре в страната защо това е акт против всеки и всички български граждани.

"Злото вече е сторено, като се доказва, че в България европейските политици стават все по-малко. Никой не се интересува как живее българският гражданин, а как чрез национал-популизъм да се спечелят заблудени гласове. Поставиха европейското бъдеще на България на карта достатъчно много пъти в последните години и в последните месеци. И по отношение на съдебната система, и по отношение на корупцията. Днес вече с директно противопоставяне на нещо, на което милиони европейци се радват – на общия пазар и на свободата да можеш да купуваш, да можеш да продадеш, да можеш да се ползваш от плодовете на своя труд", каза лидерът на Движение "България на гражданите".

Тя специално подчерта, че решението на парламента е противоконституционно, защото в основния закон на страната има забрана за добиване на земя от чужденци, които са от страни, извън ЕС и Европейската икономическа общност и добави, че актът на парламента е и в нарушение на Договора за присъединяване на България към Евросъюза.

Според Борислав Сандов от "Зелените" в НС се оформя мнозинство с евроазиатски геополитически симпатии.

"Поставят се под риск всичко интересите на милиони български граждани единствено в името на политическия популизъм. Това, което ние трябва да направим не е да попречим този мораториум да влезе в сила, защото той е против конституцията, той не може да влезе в сила. Тя има пряко действие. Този мораториум е против договора за присъединяване, който също има пряко действие. Ние трябва да попречим на тежките последици за България като страна членка на ЕС. Ще го направим с поредица от действия", заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев и обяви, че първото от тези действия е масов протест в четвъртък от 18 часа, на който Реформаторският блок призовава всички български граждани, които искат да защитят идеята за Европа в България.

"Не формално членство на България в ЕС, а истинска Европа в България. С доходите, с правилата, с правосъдието, с равноправието", добави Кънев.

Той обясни освен това, че като единствена проевропейска политическа сила в България, ("защото част от театъра беше да се представи партията на г-н Пеевски за такава", Реформаторският блок ще потърси среща с посланиците на всички страни членки на ЕС, за да представят България не като враждебна държава, а като държава, населението на която иска да се възползва активно и да допринесе за единна Европа.

Реформаторите ще потърсят контакт и с президента на републиката за внасяне в КС на правилни и остри мотиви за отмяна на това решение.

Освен това те ще осъществят контакт с ЕНП и ПЕС, от които ще поискат да се обърнат към българските граждани, които само след няколко месеца ще гласуват за тези партии, а и да им обърнат внимание какъв е техният интерес.

"Естествено ще бъдем готови и за следващи действия. Искам да ви кажа, че тази новина няма да потъне, няма да оставим това нещо без последици, защото тук става въпрос да защитим интереса на българските граждани като пълноправни европейци. В момента БСП и ГЕРБ ще се опитат да ни кажат, че това е дребна, извинима игричка. На гърба на българската конституция и на договора за присъединяване към ЕС извиними игрички няма. Тези хора явно не си знаят мястото в българския парламент", заяви Радан Кънев.

Николай Ненчев от БЗНС коментира, че БСП е подарила "златната акция" на "Атака", с гласуването в НС.

Корман Исмаилов от Народна партия "Свобода и достойнство", по повод вота "против" на ДПС добави , че една толкова важна тема е била използвана и за малциствен националпопулизъм.

Споделяне

Още по темата

Още от България