Реформаторският блок пита кой стои зад капитала на фирми като "Булгартабак“

Найден Зеленогорски

Реформаторският блок иска да е ясно кой купува големи предприятия като "Булгартабак“ и кой стои зад капиталите им. Икономическите субекти в България не трябва да се занимават с политика, да създават партии и да редят правителства, а да се занимават с бизнеса си. Това коментира пред журналисти в Благоевград зам.-председателят на Движение България на гражданите (ДБГ) и организационен секретар на Реформаторския блок Найден Зеленогорски.

По думите му, институциите не искат да знаят кой е реалният собственик на "Булгартабак“, както и печалбата, инвестициите, бъдещето на дружеството. Това е добър пример защо "се рони“ доверието в политиката и точно това Реформаторският блок ще промени, отбеляза още Зеленогорски.

Той допълни, че в последните дни живот на този кабинет се обявяват безконтролно обществени поръчки като тази на АПИ за 300 млн. лева за Западната дъга на Околовръстното шосе на София и още две поръчки за разширение на пътя Мездра - Ботевград, при положение, че самите ресорни министри заявиха преди дни, че няма ясно финансиране за тези проекти.

Зеленогорски предупреди и че се правят назначения и се дават концесии за да се облагодетелстват приятелски кръгове на БСП и ДПС.

Той призова за мораториум върху поръчките, назначенията и концесиите до обявяването на новия кабинет, а Народното събрание да се занимава с промени в законите само в секторите, където ЕК е започнала наказателни процедури срещу България.

На въпрос за готовността на ДБГ за предсрочни избори, той отговори, че движението е в добра кондиция. "Крачката на евроизборите беше първа за Реформаторския блок. Потенциалът на демократичната общност в България е висок и ще подобрим резултата от евровота и на парламентарните, и на местните избори", подчерта Зеленогорски. По думите му блокът вече изготвя предизборната си програма и ще посочи първите закони, за които ще се бори в новия парламент.

Споделяне

Още по темата

Още от България