Реформаторският блок подготвя връщане на казуса "Пеевски" в Конституционния съд

От блока ще предложат на президента Плевнелиев да внесе новото искане в съда

Лидерът на ДБГ Меглена Кунева с Йонко Грозев и Димитър Делчев (вдясно)

Реформаторският блок обсъди възможностите да се внесе ново искане до Конституционния съд за депутата от ДПС Делян Пеевски, съобщи лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева в четвъртък.

По думите ѝ това се налага, защото очевидно "предишният въпрос (за несъвместимостта на Пеевски) им се е сторил (на конституционните съдии) неясен и избягват отговора".

"Българските институции трябва да са принудени да носят отговорност - ако не от първия път, то от втория", каза Кунева.

Право да сезират Конституционния съд имат с подписи минимум 48 народни представители, Министерският съвет, президентът, главният прокурор и двете върховни съдилища.

Реформаторският блок ще предложи на президента Росен Плевнелиев да стане вносител на новото искане до КС, като за целта още в петък сутринта представители на Гражданския съвет на блока ще отидат при държавния с готовото предложение, стана ясно от разпространено вечертна съобщение.

Според Димитър Делчев от ръководството на ДБГ Конституционният съд трябва да каже ясно дали Народното събрание може да отмени своето решение, с което назначава Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

"В понеделник съдиите отказаха да отговорят на този въпрос, но от решението им става ясно, че отговорът е положителен, докато повечето експерти са на мнение, че отмяната от страна на парламента е невъзможна. Лошото е, че в резултат от отказа да се отговори и изпълняването на политическа поръчка, се отваря вратата за нови безобразия" коментира Делчев.

Според адвокат Йонко Грозев, член на Гражданския съвет на Реформаторския блок, изходът от конституционната криза, в която се намира страната още от скандала с Венета Марковска, е ясен - премахване на политическата квота в съдебната система, включително и в Конституционния съд. "Гласувалите в полза на Пеевски са онези от политическата квота", напомни той.

"Това, за което работи Реформаторският блок, е възстановяване на правовия ред и институциите. Има сериозна криза на държавността - институциите работят за частни интереси, не за българското общество", коментира Грозев.

По думите му партиите в Народното събрание само се измъкват като казват, че не може да се коментира решението на КС.

"Решенията на съда се изпълняват, но не може да не се коментират. Съдът трябва да подлежи на публичен контрол. Партиите в парламента се дистанцираха, защото обслужват един и същи политически модел - финансиране чрез държавни пари на медии, благоприятно отразяване на политици и затваряне на порочния кръг, в който задкулисието управлява държавата", каза адвокатът.

Меглена Кунева съобщи още, че "Движение България на гражданите" започва консултации за промяна на Конституцията. От партията ще предложат създаването на съвет от 20-25 уважавани експерти и общественици, които да събират предложения на гражданите по 4 основни теми - държавно устройство, права и задължения на гражданите, съдебна реформа и държавна администрация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?