Реформаторският блок поиска ДАНС да разследва за национално предателство Станишев

Реформаторският блок поиска ДАНС да разследва за национално предателство Станишев

"Службите за сигурност и прокуратурата бяха въвлечени от БСП, Пеевски и марионетката им Бареков в конспирация срещу конституционния ред. Разкритията на РБ за енергийната поправка в нашия закон под диктовката на Газпром обърнаха компромата срещу авторите му.

Като нямаха защита от обвинението в национално предателство, атакуваха президента под предлог, че самият той бил заговорничил против България". Това се казва в позиция на Реформаторския блок, разпространена във вторник.

От блока посочват фактите, на които се опират за извода си.

"Прокурор от Софийската градска прокуратура (СГП) е образувал предварителна проверка за държавно предателство срещу президента Росен Плевнелиев. Проверката е започнала по сигнал на Николай Бареков. Проверката е била възложена на ДАНС. ДАНС е започнала проверката: председателят на ДАНС Владимир Писанчев е поискал с писмо документи от Президента", посочват от РБ.

"Днес тази преписка е била прекратена от Главния прокурор на Републиката Сотир Цацаров. Мотивът за прекратяването е конституционен: в Конституцията пише, че Президентът се ползва от абсолютен имунитет и не подлежи на разследване. По всяка вероятност всички, които участват в този заговор, са грамотни. Мнозина от тях са юристи. Би трябвало да могат да прочетат Конституцията и да разберат, че начинанието им е невъзможно. Очевидно, то е замислено и изпълнено от хора, за които конституцията е къс хартия".

"Сега ДАНС трябва да започне разследване за национално предателство срещу Станишев и Орешарски. Мълчанието на всички парламентарни партии по тази тема говори за тяхното съучастие в злоупотребите със службите за сигурност и прокуратурата. България повече от всякога се нуждае от избор на радикална политическа промяна и от съдебна реформа", се казва в позиция на Реформаторския блок.

Споделяне

Още от Евроизбори 2014