Реформаторският блок поиска незабавни мерки срещу общественото напрежение

В декларация, разпространена във вторник, Реформаторският блок настоя правителството да вземе незабавни мерки срещу покачващото се напрежение и несигурността в обществото.

"Създаването и дейността на т. нар "граждански патрули” е провокация към демокрацията, нарушение на обществения ред и безотговорна спекулация със страховете и неволите на хората с огромна обществена опасност", се казва в декларацията.

"Напомняме на правителството, че България е правова държава, член на Европейския съюз, в която по закон за реда и сигурността на улицата се грижи единствено полицията. В българското МВР работят над 60 000 души, което нарежда страната ни на едно от първите места в света по брой полицаи на глава от населението. Въпреки това хората се чувстват несигурни и незащитени, а жителите на редица квартали от големите градове и селата живеят в постоянен страх", продължава документът.

"Днес с недоумение виждаме как хиляди тежко екипирани полицейски служители денонощно охраняват българския парламент от мирно протестиращите студенти, записват личните данни на упражняващите конституционното си право на протест граждани, а цивилни служители тормозят протестиращите по домовете им в нощните часове. Ако част от този потенциал на силите на реда патрулираше в градовете и селата, а силите на жандармерията охраняваха разградената ни граница, много от острите социални проблеми, с които днес опасно се спекулира, нямаше да съществуват".

"Формирането на граждански или доброволни патрули е недемократична практика, характерна за тоталитарните режими от миналото. До 1989 г. ДОТ (доброволни отряди на трудещите се) бяха част от репресивния апарат на режима. С недоумение научаваме, че подготвяните от правителството промени в Закона за МВР предвиждат възстановяването на тази практика от миналото в легална форма. Надяваме се, че министър Йовчев си дава сметка, че това означава узаконяване на саморазправа на случайни лица над граждани на Европейския съюз с непредвидими последици".

От Реформаторския блок настояват освен незабавни мерки срещу напрежението в обществото, правителството веднага да спре незаконното патрулиране на "Гражданските патрули”, а парламентът да не приема предложените от правителството промени в закона за МВР, които реставрират части от репресивния апарат на комунистическия режим.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?