Реформаторският блок призова партиите да се разграничат от търговията с гласове

След репортаж на Нова телевизия днес, който показва как на работници в мини "Бобов дол" по време на служебен инструктаж се обяснява как да гласуват на предстоящите евроизбори, Реформаторският блок призова прокуратурата да реагира незабавно, а основните политически партии да гарантират, че не участват в схемата.

В обръщение до предизборните щабове на ГЕРБ, БСП и ДПС, разпространено до медиите, реформаторите настояват държавното обвинение да реагира "незабавно и категорично", защото всяко протакане или липса на решителни действия щяло да се приеме като осъзнат опит за насърчаване на подобни практики на изборите в неделя.

Телевизионният репортаж е направен със скрита камера, като според авторите показва как по време на сутрешен служебен инструктаж работниците получават указания кой номер трябва да попълнят в бюлетината и чия подкрепа трябва да търсят. За това получават по 100 лв. аванс, какъвто твърдят, че досега не са получавали, и по 50 лв. бонус. Журналистите не споменават партии и номер на бюлетина заради предстоящите избори.

Това е класически пример за контролиран вот, криминализиран в българското законодателство. Енергийната мафия погазва личното достойнство и правото на свободен труд и избор на 50 хиляди работници и служители, за да обслужи интересите на политическото си крило БСП, пише в обръщението на Реформаторския блок, подписано от председателя на предизборния щаб Божидар Лукарски.

"Обръщаме се към Главния прокурор на Републиката с настояване да вземе всички мерки, които са в неговата компетентност, за да предотврати осъществяването на схемата и да гарантира честното провеждане на изборите на 25 май. Няма да допуснем прокуратурата да бъде въвлечена като съучастник в опитите на някои кръгове да опорочат европейския вот на българите", пишат реформаторите.

Те се обръщат към политическите партии с искане да окажат съдействие на прокуратурата и да гарантират, че не стоят в основата на "разкритото престъпление" и да призоват засегнатите работници да не се съобразяват с незаконните инструкции на работодателите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014