Реформаторският блок призова за анулиране на сделката за Алея Първа в Морската градина

Реформаторският блок призова в понеделник да се предприемат всички предвидени от закона действия за анулиране на сделката за т. нар. Алея Първа в Морската гради във Варна.

На 25-ти септември в Административния съд във Варна се проведе първо заседание по делото от обществен интерес № 2520/2013 г. срещу неоснователното бездействие на Общинския съвет Варна по искане на инициативния комитет за произвеждане на местен референдум за Морската градина и крайбрежната зона на Варна, съобщават от блока.

Главна дирекция "Гражданска регистрация и административно обслужване“ към Министерството на регионалното развитие продължава да не уточнява събран ли е нужният брой подписи за провеждане на местен референдум. На съда се представят най-различни противоречиви данни за броя на гражданите с избирателни права в Община Варна, поставящи под съмнение легитимността дори на последно провелите се местни избори за кмет на Варна. Обезпокоени сме от това положение, което увеличава и без това сериозните съмнения за наличието на изборна мафия и сериозни изборни манипулации, се казва в становището на блока.

От 2009 г. една от активните сред нас партии - "Зелените", заедно с 5 неправителствени организации от Варна водят съдебни дела. Така са събрани и представени пред институциите необходимите документи, включително геодезически анализи, доказващи закононарушенията в сделката, но въпреки това вече близо две години институциите бездействат.

Държавните институции Министерство на регионалното развитие и Главен прокурор на Република България следва незабавно да заработят по този отдавна премълчаван проблем с незаконно придобитата от Холдинг Варна, публично известен като част от групировката ТИМ, крайбрежна плажна ивица на град Варна.
Пореден скандал по казуса е писменото изявление на главния секретар на Министерството на регионалното развитие при правителството на Пламен Орешарски, Климентина Денева от 18 юни 2013, в което се твърди, че в министерството няма намерен нито един писмен документ от иначе обявената публично на 19-ти март 2010 г. от самия Росен Плевнелиев щателна проверка на случая със скандалната сделка, задействана след парламентарен въпрос на друг участник в Реформаторския блок - ДСБ.

Тази обстановка в страната и гореописаните действия и бездействия на институциите по казуса ТИМ - Алея Първа затвърждават нашата решителност да търсим с всички законни и мирни средства възстановяване да държавността и законността в страната. В конкретния случай това означава анулиране незабавно на незаконната сделка с крайбрежната ивица на Варна, възстановяване на държавната собственост над нея и провеждане на местен референдум за градоустройственото бъдеще на района, завършва становището на Реформаторския блок и на неговия граждански съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес