Реформаторският блок:

Реформаторският блок: Решението на КС е неприемливо и от правна, и от политическа гледна точка

"С днешното си решение по казуса "Пеевски" Конституционният съд на Република България де факто го върна като депутат в Народното събрание. Това решение е абсолютно неприемливо и от правна, и от политическа гледна точка". Това се казва в становище на Реформаторския блок по повод на неофициалната информация, че КС е решил, че Пеевски може да продължи да е депутат, въпреки няколкодневното си назначение за шеф на ДАНС.

"С това решение се узаконява произволът на мнозинството в Народното събрание, което може да взима и да се отмята от решенията си за политически назначения без никакво съобразяване със смисъла на законите и Конституцията", се казва по-нататък в позицията.

"С този акт става ясно, че основният тълкувател на българската държавност и защитник на гражданските права и демокрация е подвластен на политически и икономически интереси. Очевидно влиянието на тези скрити интереси, които упражняват публичната власт в България и рушат правото и демокрацията, вече се е разпростряло и върху върховната институция, призвана да пази Конституцията и държавността", завършва становището.

От Реформаторския блок призовават за незабавна оставка на правителството, подкрепяно от БСП, ДПС и "Атака".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?