Реформаторският блок с поредна стъпка за отстраняване на "Синьо единство"

ДСБ подписа споразумение за сътрудничество с НС "Единство", от съюза отрекоха да са давали съгласие

Петър Славов, Радан Кънев и Мартин Димитров (отляво надясно)

Часове преди партиите от Реформаторския блок да подпишат коалиционно споразумение, ДСБ предприе поредна стъпка за елиминирането на партията на Надежда Нейнски "Синьо единство".

 

В сряда лидерът на ДСБ Радан Кънев и зам.-председателят на партията Петър Москов подписаха споразумение за сътрудничество с гражданско сдружение Национален съюз "Единство".

 

Според документа ДСБ се задължава за бъдещи избори да осигури за представителите на сдружението места в листите като "гражданска квота". НС "Единство" е неправителствената организация, предшестваща създаването на партия "Синьо единство". Тя бе създадена в края на 2012 г., когато бившите депутати от СДС Ваньо Шарков, Димо Гяуров, Мартин Димитров и др. бяха изключени от синята партия след като не приеха решението на националния съвет на формацията за разваляне на "Синята коалиция".

 

Съюзът беше учреден, за да може да участва заедно с ДСБ в парламентарните избори през май. Малко преди вота Надежда Нейнски изненадващо успя за рекордно кратко време да учреди и да регистрира в съда партията "Синьо единство". Впоследствие обаче преговорите за "Синята коалиция" се провалиха и хората на Нейнски не участваха в изборите.

От името на националния съюз споразумението в сряда беше подписано от Мартин Димитров, основател на съюза, и от председателя на управителния съвет Петър Славов. В изявление ден по-рано бившият депутат Мартин Димитров даде да се разбере, че е склонен да напусне партията на Надежда Нейнски и да се присъедини към Реформаторския блок.

 

В сряда, след като подписа споразумението с ДСБ, Димитров обяви, че е подал заявление за напускане на партия "Синьо единство". Такава молба са подали още Петър Славов, Гергана Николова и Александра Боджова. Двете са членове на ръководството на партията и на съюза и са подкрепили Славов и Димитров.

 

"Няма никаква алтернатива за България освен засилване на Реформаторския блок. Ако сега някой тръгне да разделя блока, ще се стигне до ситуацията от парламентарния вот през май – няма я "Синята коалиция" и демократичната част от България остава непредставена.", каза във вторник пред бТВ.

 

До днешната стъпка се е стигнало, защото партия "Синьо единство" няма мандат на ръководството си в четвъртък да се присъедини като част от новия политически съюз на реформаторите. И само така можело да бъдат запазени шансовете за влизането в него.

Лидерът на "Единство" Петър Славов обясни още пред бТВ, че е поискал оставката на Надежда Нейнски и останалите от ръководството.

Очаква се въпросът да бъде обсъден в събота на националния съвет на "Единство". По данни от партията "Синьо единство" Славов няма мнозинство в сдружението и решението от днес да подпише споразумението му ще бъде отхвърлено.

В този дух бе и отвореното писмо до лидера на ДСБ Радан Кънев, изпратено по-късно в сряда от членовете на УС на НС "Единство" Александър Маджиров, Димитър Иванов, Емил Йорданов, Маргарита Бойчева и Христо Панчугов.

В писмото си те заявяват, че Кънев е бил подведен от Петър Славов и Мартин Димитров, подписали от името на Национален съюз "Единство” споразумението с ДСБ.

"Петър Славов и Мартин Димитров представляват единствено себе си и личните си амбиции, защото в Управителния съвет на Национален съюз "Единство” не е обсъждано Споразумение с ПП ДСБ и не е взимано решение за подписването му. Дори не е свиквано заседание на Управителния съвет по този повод. Това е в противоречие с Устава на Национален съюз "Единство” и по никакъв начин не ангажира членовете на сдружението с този акт", се казва в писмото.

"Надяваме се, че ще вземете под внимание настоящото писмо и ще се разграничите от подписаното Споразумение, защото то представлява акт на подмяна, който цели да употреби членовете на Национален съюз "Единство”, завършва отвореното писмо.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?