Реформаторският блок с поредна стъпка за отстраняване на "Синьо единство"

ДСБ подписа споразумение за сътрудничество с НС "Единство", от съюза отрекоха да са давали съгласие

Петър Славов, Радан Кънев и Мартин Димитров (отляво надясно)

Часове преди партиите от Реформаторския блок да подпишат коалиционно споразумение, ДСБ предприе поредна стъпка за елиминирането на партията на Надежда Нейнски "Синьо единство".

 

В сряда лидерът на ДСБ Радан Кънев и зам.-председателят на партията Петър Москов подписаха споразумение за сътрудничество с гражданско сдружение Национален съюз "Единство".

 

Според документа ДСБ се задължава за бъдещи избори да осигури за представителите на сдружението места в листите като "гражданска квота". НС "Единство" е неправителствената организация, предшестваща създаването на партия "Синьо единство". Тя бе създадена в края на 2012 г., когато бившите депутати от СДС Ваньо Шарков, Димо Гяуров, Мартин Димитров и др. бяха изключени от синята партия след като не приеха решението на националния съвет на формацията за разваляне на "Синята коалиция".

 

Съюзът беше учреден, за да може да участва заедно с ДСБ в парламентарните избори през май. Малко преди вота Надежда Нейнски изненадващо успя за рекордно кратко време да учреди и да регистрира в съда партията "Синьо единство". Впоследствие обаче преговорите за "Синята коалиция" се провалиха и хората на Нейнски не участваха в изборите.

От името на националния съюз споразумението в сряда беше подписано от Мартин Димитров, основател на съюза, и от председателя на управителния съвет Петър Славов. В изявление ден по-рано бившият депутат Мартин Димитров даде да се разбере, че е склонен да напусне партията на Надежда Нейнски и да се присъедини към Реформаторския блок.

 

В сряда, след като подписа споразумението с ДСБ, Димитров обяви, че е подал заявление за напускане на партия "Синьо единство". Такава молба са подали още Петър Славов, Гергана Николова и Александра Боджова. Двете са членове на ръководството на партията и на съюза и са подкрепили Славов и Димитров.

 

"Няма никаква алтернатива за България освен засилване на Реформаторския блок. Ако сега някой тръгне да разделя блока, ще се стигне до ситуацията от парламентарния вот през май – няма я "Синята коалиция" и демократичната част от България остава непредставена.", каза във вторник пред бТВ.

 

До днешната стъпка се е стигнало, защото партия "Синьо единство" няма мандат на ръководството си в четвъртък да се присъедини като част от новия политически съюз на реформаторите. И само така можело да бъдат запазени шансовете за влизането в него.

Лидерът на "Единство" Петър Славов обясни още пред бТВ, че е поискал оставката на Надежда Нейнски и останалите от ръководството.

Очаква се въпросът да бъде обсъден в събота на националния съвет на "Единство". По данни от партията "Синьо единство" Славов няма мнозинство в сдружението и решението от днес да подпише споразумението му ще бъде отхвърлено.

В този дух бе и отвореното писмо до лидера на ДСБ Радан Кънев, изпратено по-късно в сряда от членовете на УС на НС "Единство" Александър Маджиров, Димитър Иванов, Емил Йорданов, Маргарита Бойчева и Христо Панчугов.

В писмото си те заявяват, че Кънев е бил подведен от Петър Славов и Мартин Димитров, подписали от името на Национален съюз "Единство” споразумението с ДСБ.

"Петър Славов и Мартин Димитров представляват единствено себе си и личните си амбиции, защото в Управителния съвет на Национален съюз "Единство” не е обсъждано Споразумение с ПП ДСБ и не е взимано решение за подписването му. Дори не е свиквано заседание на Управителния съвет по този повод. Това е в противоречие с Устава на Национален съюз "Единство” и по никакъв начин не ангажира членовете на сдружението с този акт", се казва в писмото.

"Надяваме се, че ще вземете под внимание настоящото писмо и ще се разграничите от подписаното Споразумение, защото то представлява акт на подмяна, който цели да употреби членовете на Национален съюз "Единство”, завършва отвореното писмо.

Споделяне

Още по темата

Още от България