Реформаторският блок с резерви към възможността прокуратурата да отменя сделки

ДПС е готово да подкрепи идеята на ГЕРБ, главният прокурор иска актовете на обвинението да подлежат на съдебен контрол

Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев. Сн. БГНЕС

Идеята на ГЕРБ да се върне правото на прокуратурата да атакува сделки между частни фирми в съда в защита на държавния и обществен интерес може да доведе до нови разногласия сред управляващата коалиция. Съпредседателят на Реформаторския блок (РБ) Радан Кънев изрази в понеделник резерви към поредните спешни законови изменения заради Корпоративна търговска банка (КТБ) и свързани с нея дружества,анонсирани от премиера Бойко Борисов в петък. Според Кънев даването на нови права на прокуратурата по-скоро би създало проблеми.

Повод за изменението е сделката на неизвестното дружество LIC33 за придобиването на "Българската телекомуникационна компания" (БТК) и още пет български компании, контролирани от банкера Цветан Василев.

Кънев допълни, че РБ все още не се е запознал със законопроекта, анонсиран от Борисов. Въпреки че текстовете все още не са обявени публично, те вече срещат подкрепа от страна ДПС. Лидерът на партията Лютви Местан каза преди два дни, че формацията би подкрепила подобни текстове, което да спрат "разграбването" на КТБ.

Министърът на правосъдието Христо Иванов също е скептичен относно предложението на ГЕРБ. "Извънредното законодателство винаги е лоша идея, но не бих влязъл в конкретен коментар на идеята прокуратурата да може да спира търговски сделки", каза той пред бТВ и добави: "Въпреки това, натоварването на прокуратурата с такива правомощия, не е добра идея. Трябва да направим функцията ѝ много изчистена и ясна, а не да се връщаме към утвърдени модели от едно отминало време".

Главният прокурор Сотир Цацаров по-скоро одобрява даването на възможност на прокуратурата да иска разваляне на сделки между частни компании, но при положение, че актовете на държавното обвинение подлежат на съдебен контрол.

"Всеки акт на главния прокурор, пък бил той и акт, с който се спират сделки в интерес на националната сигурност, би следвало задължително да подлежи на съдебен контрол", коментира в понеделник Цацаров. Според него в противен случай "границата в защита на националната сигурност и намеса в частно-правни отношения би била много тънка, да не кажа много лесно преодолима". Той добави, че ако прокуратурата си върне правото да атакува сделки, то задължително не трябва да е във вида, в който е било до преди 18 години.

Цацаров все пак каза, че ако прокуратурата или друг държавен орган имаше права да иска разваляне на сделки, казусът с LIC33, "може би можеше да бъде предотвратен".

В края на миналата седмица управляващите дадоха да се разбере, че имат намерение да се опитат да спрат сделката за изкупуването на активите на Цветан Василев за 1 евро и срещу ангажимент за изплащане на около 900 млн. евро дългове на шестте дружества, включително към затворената Корпоративна търговска банка (КТБ). Освен с поредната извънредна законодателна промяна, това може да стане със завеждането на искове от временните синдици на банката към трети фирми, които са получили непряко средства от КТБ. те могат да атакуват и сделки по прихващания между кредити и депозити в банката, както и да наемат външна компания, която да проследи потоците от КТБ и да препоръча как да бъдат върнати част от активите ѝ.

Временните синдици влязоха в затворената банка в петък, след като парламентът прие спешни промени в Закона за банковата несъстоятелност, с които направи възможно назначаването им.

Според юристи сделката между LIC33 и Василев може да бъде спряна и от министъра на финансите по искане на председателя на Държавната агенция "Национална сигурност". възможност за това дава законът срещу изпирането на пари.

Междувременно в понеделник вложителите с негарантирани депозити в КТБ поискаха да имат контрол над временните синдици. Според адвокат Николай Радев, който представлява Асоциацията на пострадалите от КТБ, останалите кредитори на банката трябва да имат еднакви права с Фонда за гарантиране на влоговете, който избра новите управители на банката с отнет лиценз. Асоциацията е поискала среща с Фонда за гарантиране на влоговете и с председателя на временната парламентарна комисия за КТБ Десислава Атанасова.

Споделяне

Още по темата

Още от България