Реформаторският блок се коалира скришно и с бивши съюзници на Бареков

Румен Йончев в компанията на Румен Петков, Явор Хайтов и Светлин Танчев през май 2016 г. Сн. БГНЕС

"Земеделски народен съюз" с лидер Румен Йончев е последното попълнение към коалицията на Реформаторския блок. Партията на Йончев, която влезе в предишния парламент с листата на "България без цензура" на Николай Бареков, се е присъединила към РБ в последния възможен момент и без каквито и да е официални съобщения. За това се разбра от решение на ЦИК в събота, публикувано в неделя.

В петък РБ обяви официално съюза с "Глас народен" на Светльо Витков. Самият Витков получи водещо място в една от софийските листи на РБ, а самата коалиция се регистрира под името "Реформаторски блок-Глас народен". В нея участва и "Български демократичен форум". Самият РБ се състои от три партии – СДС, ДБГ и БЗНС, след като ДСБ и Гражданският съвет напуснаха Блока, а след тях и НПСД.

"Земеделски народен съюз" (чийто електорат е неизвестна величина) е типичен пример за номадска партия, чиито съюзи и колаборации вероятно трудно могат да проследени и от самите ѝ членове. На парламентарните избори през 2014 г. ЗНС бе в коалиция с Николай Бареков. Първата работа на депутатите на Бареков след влизането им в парламента беше да сменят името на групата и тя да се нарича "Български демократичен център" (БДЦ). После групата се разцепи и депутатите Румен Йончев и заместникът му Явор Хайтов мина под контрола на сестрата на енергийния бос Христо Ковачки - Красимира Ковачка и партията им "Лидер", която се прекръсти на БДЦ.

Миналата година ЗНС обяви, че се обединява с БАСТА на бившия депутат от ГЕРБ Емил Димитров и бившия земеделски министър Мирослав Найденов под името "Народен съюз".

През май 2016 г. Румен Йончев и колегите му се оказаха сред първите "центристки" съюзници на тогавашния лидер на АБВ Георги Първанов, който обяви началото на диалог за "третия път", обединяващ ляво-дясно-център.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?