Реформаторският блок се усъмни, че ГЕРБ иска да запази Писанчев или Лазаров

Атанасов и Патриотичният фронт призоваха за спешна смяна на главсека на МВР и шефа на ДАНС

Снимка: БГНЕС

Съмнения, че партията на Бойко Борисов иска да запази на поста шефа на ДАНС Владимир Писанчев или главния секретар на МВР Светлозар Лазаров се зараждат в Реформаторския блок. Повод за това станаха странните законодателни "движения" на коалиционния им партньор ГЕРБ по време на приемането на Закона за Министерството на вътрешните работи в четвъртък.

В самия край на законопроекта народният представител и приближен до Цветан Цветанов Пламен Нунев предложил текст, който предвижда едномесечен срок, в който правителството да смени главния секретар на МВР и шефовете на ДАНС и ДАТО. Коалиционните партньори от РБ и Патриотичния фронт веднага прегърнали идеята, тъй като в първоначалното обсъждане на нормативния акт имало такава идея, но тогава от ГЕРБ се отказали от нея.

Впоследствие реформаторите останали приятно изненадани, когато пак Нунев предложи въпросната поправка в пленарна зала. Минути след като направи предложението, което щеше да задължи кабинета да уволни Светлозар Лазаров, Владимир Писанчев и Цветан Китов обаче, депутатът сам се отказа от него и го оттегли.

Зигзагообразните движения по темата събудили съмнения сред реформаторите дали всъщност ГЕРБ наистина искат да отстранят назначените от предишната власт шефове на служби. "Законът дава възможност да бъдат отстранени, но дава възможност да бъдат и запазени, което говори за определена нагласа сред партньорите ни", коментираха неофициално депутати от блока пред Mediapool.

Те твърдят, че нямат точни данни дали ГЕРБ има договорка за "спасяване" на някой от шефовете на служби или главния секретар на МВР, но зад действията на мандатоносителя прозирало точно това. "Освен това получаваме такива податки, които на този етап няма да коментарираме", обясниха депутати. Засега от РБ са избрали тактиката само да "подканят" формацията на Борисов.

Председателят на вътрешната комисия Атанас Атанасов (РБ) даде пресконференция, по време на която напомни, че в приетите окончателно поправки в закона за МВР бяха въведени основания за предсрочно освобождаване от трите длъжности - при тежко нарушение на служебните задължения, при системно неизпълнение на служебните задължения или при действия, уронващи престижа на съответната институция. Така че Министерският съвет на базата на цялата информация, която съществува за работата на тези три институции, има пълното основание да поиска освобождаването им, коментира Атанасов.

По думите на съпредседателя на парламентарната група на РБ Радан Кънев МВР и спецслужбите са узурпирани от ДПС през 2013 г. - бяха нарушени конституционните баланси при определяне на тези чувствителни назначения. Търпим последиците от тази узурпация, включително като плащаме над 3 млрд. лв. за фалита на КТБ - напълно проспан от ДАНС, каза Кънев.

Той призова правителството незабавно да започне процедура за отстраняване на тримата и назначаване на нови, некомпрометирани фигури.

Председателят на групата на Патриотичния фронт Валери Симеонов пък каза, че е недоволен от това, че предложението на Нунев е било оттеглено. Редно беше в закона да се запише съответният срок, в който да бъдат предприети действия за отстраняване на главния секретар, председателите на ДАНС и ДАТО. Неудовлетворени сме от работа на Писанчев и Лазаров, защото наложиха емблема, която позори МВР, каза Симеонов и даде пример със случая в Лясковец, за който отговорността трябва да бъде поета от Лазаров.

В ускорен порядък да бъдат предприети необходимите мерки за отстраняване на тези компрометирани фигури, настоя Симеонов.

Споделяне

Още от България