Реформаторският блок се вижда като обект на тежка атака от Ахмед Доган

Радан Кънев

Реформаторският блок е обект на забележителна и тежка медийна атака от ДПС и Ахмед Доган, обясни във вторник пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кънев. Така той коментира критичните медийни публикации около листите на коалицията, които бяха представени в събота. Като водачи на листите са представени двама бивши депутати от ДПС (Ариф Агуш и Касим Дал), както и приближеният до ГЕРБ заместник-кмет на Бургас Костадин Марков. В Хасково листата се води от Станислав Иванов, син на кмета четвърти мандат Георги Иванов, ползващ се с широка политическа подкрепа.

Брожението около листите бе подгрято от "Зелените". Те обявиха, че реформаторите са им искали 150 000 лева, за да влязат в коалицията. Срещу това те са щели да получат едно второ място в софийската листа на блока. След това се оказа, че партии с още по-малка електорална тежест като Българска нова демокрация и Християн-демократическата партия на България получават водачи в листите на РБ.

"Скандалът е, защото видяха, че няма да се разпаднем и сме опасни. Атаката започна първо с опита блокът да се разцепи. Хората, които я направиха, бяха убедени, че това ще се случи. Положихме много усилия да направим баланса и да успеем да направим листите, съобразявайки се с всички интереси", каза Радан Кънев.

Според него е започнала медийната атака срещу листите, а медиите показват само негативите ѝ, но не и това, което е направил блокът в градивен план.

"Да се наредят листите на седемпартийна коалиция с гражданска квота с местни съюзници, е математически невъзможно. Това е огромен труд и невероятно постижение, че успяхме да стигнем дотук", отбеляза лидерът на ДСБ.

Според него атаката включва редица градове, насочена е и директно към лидерите на блока.

Кънев смята, че атаката идва от ДПС и по-конкретно от Ахмед Доган. "В Хасково ДПС няма да си получат мандата, който очакват, в Смолян ще им отнемем мандат, в Монтана ще отнемем мандат на БСП и те го виждат това. Свикнали са извън София да сме слаби, само че това няма да се случи и са много стреснати", коментира Кънев.

По думите му в България е скандален всеки, който отнема власт на ДПС.

"Скандалът е, защото видяха, че сме опасни. Скандалът е, защото видяха, че не сме интелектуалци, които случайно са объркали пътя към парламента. Видяха, че отиваме на битка и то на битка срещу ДПС", обясни лидерът на ДСБ.

Той допълни, че с листите си блокът е показал, че не е проект на жълтите павета, а е стъпил във всяка община в България, изградил е здрави връзки с местната власт там, където е независима.

Радан Кънев коментира и водача на листата в Хасково Станислав Иванов. Лидерът на ДСБ обясни, че Иванов е успял да изгради силна коалиция в района и работи за доброто на РБ.

"Местният биткаджия и авторитет не може да бъде заменен от всеки. Политиката е битка за промяна, политика е отговорност", каза лидерът на ДСБ.

Имаше недоволството и в структурата на "Движения България на гражданите" (ДБГ) в Свищов за попадането на кмета на Свищов Станислав Благов в листите. Те припомниха, че Благов е фигурирал в тефтерчето на Красьо Черния с ланците и е имал връзки с него. Кънев обясни, че това са слухове.

Лидерът на ДСБ гарантира, че депутатите на РБ ще са "под жесток контрол от собствените си хора". "Всеки, който представлява на всяко ниво на властта Реформаторския блок, ще гласува против корумпираните обществени поръчки, против партийните назначения, за промяната в правосъдието. Ще е лично моя отговорност това да е така", каза Радан Кънев.

Председателят на ДСБ ще се кандидатира за лидер на Реформаторския блок в средата на септември. Срещу него ще се изправи колегата му от СДС Божидар Лукарски.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2014