Реформаторският блок ще избере лидер преди парламентарния вот

Сн.: БГНЕС

Петте партии от Реформаторския блок (РБ) постигнаха съгласие за свикване на съюзен конгрес на коалиция в началото на септември, който ще избере и лидер на дясноцентристката формация. Решението е взето на среща в сряда вечерта.

Лидерите на партиите от блока излязоха с официално потвърждение за единството на коалицията и волята за съвместно участие на предсрочните избори на 5 октомври. Бъдещият лидер на Реформаторския блок ще поеме оперативното ръководство на коалицията.

До септември реформаторите трябва да изготвят план за своята консолидация и превръщането си в единна партия. Другата цел е още преди изборите формацията да се разшири и с други политически субекти.

Малко преди да се вземат тези ключови решения за бъдещото развитие на коалицията, 15 членове на гражданския съвет на РБ обявиха, че предлагат Радан Кънев за общ лидер.

Разговорът за избирането на председател на блока бе отприщен именно от Кънев, който в понеделник подаде оставка като говорител на реформаторите в израз на несъгласие със задкулисните разговори, водени от негови колеги от блока с лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

Едновременно с това Гражданският съвет към блока излезе в сряда и с официален призив за заздравяване на коалицията преди изборите и като мярка в тази посока бе посочен изборът на лидер на реформаторите. Втората стъпка, препоръчана пак от Гражданския съвет, бе да се свика в началото на септември общ конгрес на партиите в блока, за да продължи консолидацията и разширението на политическата формация.

С решението си от сряда вечерта лидерите на петте партии в блока показаха, че се съобразяват с това мнение на съвета.

В понеделник Радан Кънев отправи много остра критика към част от своите партньори в блока и наред с това и към целия политически живот в страната. Той заяви, че партиите се държат така сякаш резултатът от изборите е ясен и всички се борят "за доверието на Борисов и за подхвърлен от него къшей власт”.

Споделяне

Още от България