Реформаторският блок ще поиска от всички институции да върнат случая "Пеевски“ в КС

Първо беше сезирано президентството

Цветозар Томов и Петър Москов пред журналистическите микрофони до президентството в София

Реформаторският блок ще призове всички институции, които могат, да сезират Конституционния съд, за да върнат казуса с Делян Пеевски за ново разглеждане, стана ясно в петък. Първата институция, която бе сезирана от дясната коалиция стана президентството. След това обръщението ще бъде подадено и до председателя на Народното събрание, до премиера, главния прокурор, до председателите на двете върховни съдилища.

Още преди ден от Реформаторския блок обявиха своите намерения да поискат ново разглеждане на делото. Коалицията обаче не може сама да предприеме мерки, защото всички партии в нея останаха извън парламента и няма как да съберат сами 48 депутатски подписа, за да поставят искането.

Блокът предлага на институциите, които имат право да сезират КС, да попитат дали Народното събрание може да отмени свое решение, с което е назначен ръководител на държавна институция с мандат и изрично посочени основания за предсрочно прекратяване на мандата му, какъвто е случаят с Делян Пеевски. Мнението на юристите на Реформаторския блок е, че това няма как да стане.

Поради това, че не е налице прекратяване на мандата на Пеевски като председател на ДАНС, към настоящия момент той продължавал да бъде в несъвместимост, твърдят те.

"Това, което ние ще питаме е има ли право Народното събрание да нарушава конституцията. Прост и ясен въпрос. И това не е дребно заяждане от типа на това, което гледаме всеки ден в парламента. Това е възможност. Възможност КС да се върне там, където му е мястото, а именно като фундамент на държавното устройство и да излезе от вменената му от задкулисието роля на поддръжник на мафиотската инфилтрация във всички държавни институции. Това е важен, фундаментален въпрос докъде мафията е овладяла държавата. Тук тя е овладяла и КС. Ние даваме възможност КС да поправи тази си грешка", коментира заместник-председателят на ДСБ Петър Москов.

Цветозар Томов от Гражданския съвет към Реформаторския блок допълни, че правото и реалността трябва да имат връзка помежду си.

"А в реалността на г-н Пеевски беше поверена националната сигурност чрез един дивашки акт на българския парламент. Това изправи на нокти десетки хиляди български граждани, които реално прекратиха мандата му. Всеки опит чрез юридически хватки да бъде възстановен г-н Пеевски в това НС в никакъв случай не кореспондира с морала, а следователно не бива да кореспондира и със законността в тази страна, ако искаме да я смятаме за цивилизована", каза още той.

В понеделник Конституционният съд остави Делян Пеевски в Народното събрание, след като половината членове на КС излязоха със скандално решение по казуса. Според тях няма никаква пречка Пеевски да бъде избран за шеф на ДАНС и да си остане депутат поне месец след това, докато реши какво иска да бъде.

Реформаторският блок обаче се хваща за друг аспект от казуса "Пеевски". В проекта за жалба се казва, че Народното събрание няма правомощията да отмени свое решение, с което е назначен ръководител на държавна институция с мандат и изрично посочени основания за предсрочно прекратяване на мандата му. Поради това Пеевски продължава да бъде в несъвместимост, защото трябва да е шеф на ДАНС.

Допълнителен аргумент в полза на противоконституционността на атакуваното решение е обстоятелството, че длъжността шеф на ДАНС е мандатна длъжност с 5 годишен мандат. Народното събрание няма право да прекратява индивидуален мандат без мотиви.

Второто решение на НС, с което се отменя първото решение, нарушава независимостта на мандатни органи, казват от Реформаторския блок и напомнят, че Конституционният съд вече се е произнасял с решение по тази тема.

Споделяне

Още по темата

Още от България