Реформаторският блок ще се яви единен на местния вот

Радан Кънев и Меглена Кунева пред централата на СДС след председателския съвет на Реформаторския блок, сн. БГНЕС

На съвместно заседание на петте партии от Реформаторския блок /РБ/, провеждащо се в понеделник следобед, беше взето единодушно решение за единно явяване на местните избори с национална обща регистрация на коалицията пред ЦИК, съобщиха от пресцентъра на блока.

Коалиционното споразумение за явяване на местните избори ще бъде подписано до края на утрешния ден от лидерите на петте партии от РБ, се казва още н официалното съобщение.

Срещата е била насрочена преди в неделя на извънредна пресконференция лидерите на ДСБ, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство" да обявят, че са постигнали съгласие за единна регистрация. Малко по-късно също вчера от ДБГ и СДС в специална декларация до медиите изразиха несъгласия с опита на партньорите си от Реформаторския блок "да подменят сериозния политически разговор за единната регистрация на Блока за местните избори с неистини, представени пред медиите".

Преди и след днешната среща в централата на СДС обаче всички участници в нея заявиха, че са били за единна регистрация за местните избори на 25 октомври и никой нямаше отговор на въпроса защо се стигна до разминаването на позициите в неделя.

Лидерът на Движение "България на гражданите" Меглена Кунева, заяви, че никога не е имала колебания, иначе нямало дори да предложи председател на предизборния щаб да бъде заместникът ѝ Найден Зеленогорски.

"Около 1000 пълномощни, подписани от петимата председатели на партиите, са издадени за сформиране на секционни и общински избирателни комисии", заяви Найден Зеленогорски и добави, че цялата инфраструктура и технология за единно участие е готова.

"Нека отидем напълно позитивно настроени за тази среща, да благодарим на СДС и на всичко, което е правено от началото на 90-те, за да може България да има стабилна дясноцентристка посока. Справили сме се вече 2 пъти - на европейски и национални избори. Дайте път напред и се надявам, че ще успеем”, призова Меглена Кунева.

Лидерът на БЗНС Николай Ненчев уточни, че вчерашната пресконференция на партията му заедно с ДСБ и Народна партия "Свобода и достойнство" е било само потвърждаване на желанието за общо явяване.

Лидерът на СДС Божидар Лукарски заяви, че не знае защо се е получило разминаването с единната регистрация и защо партията му и формацията на Меглена Кунева не са били поканени на пресконференцията на другите три партии от блока. "Надявам се всичко да изгладим", каза той. Попитан има ли кандидат-кметове на СДС, получили подкрепа от други партии, включително ГЕРБ, той заяви, че единната регистрация не трябва да се бърка с кандидатурите за кметове. Той посочи за пример решение на СДС - Варна, за подкрепа на номинирания от ГЕРБ Иван Портних, което нямало подкрепа от националното ръководство на партията.

"Не виждам никаква колизия”, каза здравният министър и заместник-председател на ДСБ Петър Москов. "Единната регистрация не е цел, а стъпка, ако наистина РБ държи на бъде на нивото на предизборните си заявки, той в рамките още на този месец трябва да оповести какви са конкретните стъпки за постигането на единен политически субект или партия”, добави той.

Да се направи стъпка към единната партия би било нещо много хубаво и за избирателите и за българската политика, но тя няма нищо общо с местните избори и нещата не трябва да се смесват. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на ПГ на РБ Радан Кънев на влизане в централата на СДС, където дойде след приключването на Председателски съвет на блока и оповестяване на решението за единна регистрация на изборите.

Кънев оправда закъснението си с това, че имал важна работа и не предполагал, че срещата ще приключи по това време. "Както се казва, обаче добрите новини идват бързо и отивам горе да работим по самото споразумение на РБ. Бях абсолютно сигурен, че ще стигнем до това решение днес. Понякога е нужно малко”, заяви Кънев. "И вчера, и днес казах, че драма няма. В нито един момент не съм се чувствал драматично, така че не съм изненадан”, добави той.

На излизане след края на председателския съвет Меглена Кунева оцени срещата с колегите си като много позитивна и успокои, че всичко е наред. "Вървим към един нормален политически, демократичен субект”, добави тя, но не посочи конкретен срок, в който този процес ще бъде завършен.

Споделяне

Още по темата

Още от България