Реформаторският блок ще се явява на изборите като коалиция

Участието на "Зелените" все още е под въпрос

Реформаторският блок ще се явява на изборите като коалиция

Реформаторският блок (РБ) ще участва в бъдещи избори като коалиция с активното участие на гражданите, но без партия "Зелените", чиито ангажименти към европейските Зелени възпрепятстват коалирането им с дясноцентристки формации. Това стана ясно при представянето на първия регионален Граждански съвет към Реформаторския блок, който беше учреден във Велико Търново в понеделник.

Според председателя на ДСБ Радан Кънев, политическият съюз на партиите в дясно ще бъде дългосрочен, с гражданско участие. Това ще бъде формулата, с която те се ще се явят на изборите за Европейски парламент и на следващи парламентарни избори.

Предстои да се оформят условията на коалиционното споразумение и принципът, по който ще бъдат съставени бъдещите листи, допълни Радан Кънев.

Десните имат горчив опит с коалиционното сътрудничество, което дори в по-малък формат е водело до сблъсъци и скандали между партийните ръководства и техните активисти именно при съставянето на изборните листи.

Заявката на шестте партии от РБ обаче е тази практика да се промени, тъй като те предварително решиха да "сдадат" значителна част от партийния суверенитет на граждани, участващи в гражданските съвети.

"Гражданските съвети, които се изграждат, трябва да са готови да поемат управлението и да участват в него, а не да бъдат гражданска квота", каза Меглена Кунева, председател на партия "България на гражданите".

Бъдещата коалиция на РБ няма да включва партия "Зелените", защото като членове на друго политическо европейско семейство те имат решение да се явят самостоятелно на предстоящите Евроизбори през 2014 година, отбеляза председателят на партия "Свобода и достойнство" Корман Исмаилов.

"Все още не е ясно дали ще участваме в коалицията за евроизборите", коментира пред Mediapool съпредседателят на "Зелените" Борислав Сандов и уточни, че окончателно решението ще се вземе на партиен съвет в сряда, тъй като предходното гласуване е било без кворум.

По неофициална информация планът на реформаторите е предоставят сериозно място в изборните си листи на представители на Гражданския съвет към РБ.

"Такъв поне бе първоначалният анонс. Със сигурност, обаче, ще има хора, които ще откажат и такива, които вероятно ще бъдат включени допълнително", поясниха пред Mediapool запознати.

Реформаторското обединение в момента учредява и фондация за реформаторски политики, която, освен че ще служи като "работилница" за идеи, се очаква да развие контакти с други сходни организации в Европа, на които може да разчита и за финансиране.

Споделяне

Още по темата

Още от България