Реформаторският блок спира да се разширява с партии, но остава отворен за граждани

Гражданският съвет, който ще ръководи блока, ще бъде обявен на 10 септември

Петър Москов

"Реформаторският блок в частта си политически партии ще спре разширяването си. Той е отворена структура, но засега ще спрем". Това обяви в неделя пред Нова телевизия зам.-председателят на ДСБ Петър Москов.

Съгласие да се присъединят към блока до момента са дали седем партии - ДСБ, "Движение България на гражданите", Народна партия "Свобода и достойнство", Партия "Зелените", "Синьо единство" и по-късно присъединилите се СДС и БЗНС. От думите му се разба, че блокът остава отворен за граждански сдружения о отделни граждани.

Решенията в блока ще се вземат от граждански съвет, в който влизат политици от партиите в блока, така и "смислени представители на гражданското общество", по думите на Москов. Така например, сред членовете на съвета са бившият министър на икономиката в правителството на ГЕРБ Трайчо Трайков, социологът Цветозар Томов, програмният директор на центъра за либерални стратегии Георги Ганев и други.

Ще участват и хора, които досега са изпитвали отвращение от участие в политиката, коментира Москов.

Гражданският съвет ще бъде обявен на 10 септември в 11 ч. в зала "Мати" на НДК. В него съвместно ще се изработват политиките и ще се взимат решения с консенсус.

"Това е начинът да противопоставим мрежите и разума на пирамидата и юмрука", каза зам.-председателят на ДСБ.

Москов очерта каква е политическата цел на Реформаторския блок - "не да се доберем до властта, а да извадим мафията от управлението на страната". По думите му смисълът е да се пренапишат радикално правилата, по които се движи държавата. "Всички казваме, че това не може да продължава повече. Хайде да го направим", каза той.

Според Москов е необходима радикална промяна чрез реформа в съдебната система и системата за сигурност, чрез ултимативна икономическа програма, която да отчита както краткосрочни ефекти върху икономиката, така и стратегическото позициониране на България като член на Европейския съюз и част от глобалния свят.

Не на последно място Москов смята, че трябва да има граждански контрол върху начина, по който функционира властта. "Трябва да има прозрачност и откритост на финансирането на медиите”, акцентира той на още една необходимост.

Попитан как ще се борят за участие във властта, той отговори, че те не са против това правителство, а против начина, по който се упражнява властта.

"Партийните апарати са се сраснали с властта", каза той и добави, че административната реформа трябва да отговаря на въпросите кой отива на определена позиция, как го прави и каква работа върши на тази позиция. "Това е начинът, по който иска и ще функционира Реформаторският блок - ще се противопоставяме на правенето на политика като пирамида", заяви Петър Москов.

Споделяне

Още по темата

Още от България