Реформаторският блок: Управляващите правят опит да подчинят и Сметната палата

Мартин Димитров, Радан Кънев, Божидар Лукарски и Корман Исмаилов пред журналисти

Реформаторският блок предупреди за опитите на управляващите да намалят контролните функции на Сметната палата и да подменят ръководството ѝ с удобни хора.

"Наблюдаваме модела "Пеевски” втора част. Помните ли как беше направен опит за назначаването на Пеевски – беше намалено изискването за стаж и на следващия ден беше предложен Пеевски. Сега се намаляват изискванията за стаж на ръководството на Сметната палата, а утре ще бъдат предложени хората като Пеевски", каза на пресконференция в понеделник Мартин Димитров от национално сдружение "Единство", което е член на Реформаторския блок.

"Eдинствената независима институция, която контролира бюджетните разходи в България – Сметната палата, се прави опит да бъде овладяна, да стане послушна и да изпълнява партийни поръчки, както беше при скандала "Пеевски". Да не работи, да не бъде професионална, да изпълнява партийни поръчки", продължи Димитров.

"Какъв ще бъде резултатът? Тези 500 млн. лв, които бяха раздадени на общините, ще изчезнат и няма да има кой да провери, няма да има институция, която да види къде са отишли тези средства. Местните бюджети, централните бюджети ще бъдат харчени безконтролно оттук нататък, ако този план успее. И няма да има кой дори да направи проверка къде са отишли тези средства. Европейските фондове ще бъдат харчени безразборно и няма да има институция, която да проверява", предупреди още бившият депутат.

Мартин Димитров обясни какво включва проектът за промени в Закона за Сметната палата. Проектът е внесен от Йордан Цонев и Румен Гечев, все видни "реформатори”, подчерта Димитров. Предлага се да има изискване за общ стаж от 10 год., а не както е сега 15 год. професионален стаж за ръководството на Сметната палата. "Това означава, че всеки, който нещичко е работил, каквото и да било, бил е счетоводител или ТРЗ някъде, може да бъде шеф на Сметната палата. Махат се всичките професионални изисквания към съответните одитори за сертификати, знания и опит, т.е. това е нещо, което не може да бъде допуснато в България", посочи икономистът.

"Отнема се правото на Сметната палата да издава наказателни постановления на кметове, т.е. като ги хванат в грешки или злоупотреби с обществени поръчки. До днес Сметната палата налагаше конкретни, включително и индивидуални глоби. И това право им се отнема. Целта е да изчезне контролът и стотици милиони да могат да бъдат прахосани, включително и в корупционни схеми в България", каза още Мартин Димитров.

Той обяви, че Реформаторският блок категорично застава срещу този опит за подмяна и овладяване на Сметната палата. "Смятаме, че той трябва да бъде спрян с всички средства, включително и с вето на президента, ако се налага", заяви Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?