След като лидерите на пет партии сложиха подписите си

Реформаторският блок вече е коалиция с тенденцията да прерасне в партия

Блокът ще се яви общо на "пълен цикъл избори", ще има общи листи и обща парламентарна група

Лидерите на петте партии в РБ след подписването на коалиционното споразумение. Сн. БГНЕС

Реформаторският блок се превърна в петък в официална политическа коалиция между пет десни и центристки партии с тенденцията да се превърне след време в единна формация.

Лидерите на петте партии от блока - ДСБ, "Движение България на гражданите", СДС, БЗНС и Народна партия "Свобода и достойнство" - подписаха споразумението за коалиране. Извън съюза остава "Синьо единство", но председателят на ДСБ Радан Кънев обясни, че новосформираната коалиция е отворена и за други политически субекти.

Решението на "Синьо единство" се очаква в събота, но част от членовете на партията вече обявиха готовност да напуснат и да се присъединят към блока. Сред тях са бившият лидер на СДС Мартин Димитров и Петър Славов, председател на УС на гражданското сдружение "Единство", станало основа на създаването на партия "Синьо единство".

Радан Кънев каза, че перспективата е Реформаторският блок да се превърне в партия. Уговорка засега единствено са направили от БЗНС, че смятат да останат самостоятелен политически субект и са отворени само за коалиции, но не и за сливане.

С подписаното в петък политическо споразумение се създава Изпълнителен съвет на Реформаторския блок от 21 души, които ще вземат важните решения. Шестима от представителите в съвета ще са непартийни. Все още не е уточнено по колко души от партия ще участват в съвета.

Председателство от шест души, по един от партия и един от гражданската квота, ще представлява блока пред държавните органи. Петте формации се задължават да се явят заедно на пълен цикъл от избори, като всяка ще представи кандидати според собствения си устав и вътрешни правила.

Окончателните листи се предлагат от изпълнителния съвет и се одобряват от гражданския съвет, който ще има право да номинира непартийни кандидати или да отхвърли издигнати от партиите. В споразумението е записано, че Реформаторският блок задължително ще бъде с обща група в Народното събрание и Европейския парламент, но се допуска по изключение отделни партии да имат самостоятелно участие в общинските съвети.

"Политическото ръководство на всяка една от петте партии ще поема своята отговорност", каза лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева. По думите ѝ целта на партиите е "обединение".

"Всяка партия извървя своя път, за да може днес пред всички да се каже - постигнахме съгласие, споразумение, увереност и доверие", допълни Кунева. Тя благодари специално на хората от Гражданския съвет.

"От години насам мечтая в България да се появи истинска политическа иновация, да се освежи тази изтощена партийна почва, да има друга обществена основа ", каза тя и посочи, че тази енергия може да стане само през активно гражданско участие.

Николай Ненчев от БЗНС каза, че подписва споразумението с вяра, надежда и отговорност. Лидерът на СДС Божидар Лукарски обясни, че подписва с искрената надежда това да е последното обединение, което СДС подписва, за да няма повече разединения.

Корман Исмаилов от "Свобода и достойнство" изтъкна, че подписва с искрената вяра, че вливат енергията си за повече истина в политиката и за добруването на българската нация.

Според Радан Кънев в България не се учредява поредната политическа коалиция, а в България се ражда нова политическа сила, която ще има своето значение в десетилетията напред. "Ние казваме траен политически съюз и споразумението съдържа тази трайност в текстовете си", заяви той.

На първо място е реформата в правосъдието

В учредителното споразумение за създаването на Реформаторския блок като основен приоритет е поставена "радикалната промяна в правосъдието и системите за сигурност. След това са поставени целите за създаване на професионална администрация без партийни назначения, реформа на икономиката, основана на честни правила, а не на корупция и създаване на предпоставки за съществуването на независими медии и силно гражданско общество.

"Нашата кауза е да превърнем България в правова държава с богати и свободни граждани, достоен член на силна и единна Европа", се казва в политическия документ.

Реформаторският блок се самоопределя като "траен дясноцентристки политически съюз".

Въпросите на обща политика на Реформаторския блок са конституционната реформа, външната и европейската политика, предизборната програма и преговорите и решенията за участие на Реформаторския блок в изпълнителната власт.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?