Реформаторският блок започва "нови разговори" за обединение на дясното

Меглена Кунева няма да подава оставка като лидер на ДБГ, защото изборната загуба не била на партията, а на Блока

Меглена Кунева. Сн. БГНЕС

Реформаторският блок обяви "нови разговори за обединение" на третия ден от парламентарните избори, приключили със загуба за Блока и останалите две десни формации, в резултат на което над 300 000 техни избиратели останаха непредставени в новия парламент.

"Започваме нов разговор за обединение на десницата и ще потърсим всички форми за единодействие", каза Петър Москов в сряда след заседание на Националния координационен съвет на РБ, на което беше приета подадената вече оставка на Политическия съвет на Блока.

"Видяхме оценката на избирателите. Раздробена и фиксирана в себе си десница не може реално да представлява десните хора в парламента. И трите формата се провалиха, ние оценяваме представянето си като слабо", каза бившият здравен министър в кабинета "Борисов 2", който бе прокуден от партията си ДСБ, която в края на 2015 г. се обяви за опозиция на правителството.

Винаги сме твърдели, че само заедно можем да постигнем представителство на десните хора в парламента. Реформаторският блок е бил заедно след успешни избори и остава заедно и след загубата, каза още Москов. За нас винаги каузата е била за обединение. Разговорът трябва да започне веднага, защото в душите на хората има болка. Дали ще е за функционално взаимодействие, координирани действия или обща платформа - това тепърва предстои, уточни Москов.

Няма да спорим кой е сбъркал повече и кой по-малко. Всеки носи вина, че 300 000 българи не са представени. Отказ от разговор за единодействие след неделя е невъзможност да живееш в реалния свят, каза Москов.

В началото на тази година ДСБ на Радан Кънев и членове на Гражданския съвет на РБ като Трайчо Трайков, Мартин Димитров и Петър Славов формираха надпартийната платформа "Нова Република". Бившият им съюзник Христо Иванов – правосъден министър в кабинета "Борисов 2", учреди партия "Да, България". И двете формации не успяха да спечелят и по три процента на приключилите избори.

От РБ се отцепи и партията на Корман Исмаилов НПСД, която пък "пристана" на ДОСТ.

Така в РБ-2 останаха СДС на Божидар Лукарски, ДБГ на Меглена Кунева и БЗНС на Николай Ненчев. За да компенсират отсъствието на бившите си партньори, те се коалираха с "Глас народен" на Светльо Витков, но и това не помогна да достигнат заветните 4% на изборите.

Лидерът на ДСБ и "Нова Република" Радан Кънев подаде оставка от двата председателски поста още в понеделник. Ден след това оставка подаде лидерът на СДС Божидар Лукарски заедно с цялото ръководство на партията.

Лидерът на "Да, България" Христо Иванов обаче оцени, че партията се е представила успешно на изборите и няма да се оттегля от поста.

Зам.-председателят на ДБГ Найден Зеленогорски съобщи в сряда, че лидерът на формацията Меглена Кунева няма да подава оставка, защото не партията, а РБ се е явявал на избори.

На въпрос дали Кунева трябва да последва този примера на Лукарски, Зеленогорски отговори, че тя всъщност първа е дала пример, защото не е участвала в тези избори (Кунева не беше кандидат-депутат).

Найден Зеленогорски посочи още и четири приоритета, от които ще зависи оценката на РБ за бъдещото управление - антикорупционен закон и единен орган, съдебна реформа, електронно управление и електронно и машинно гласуване. Той е убеден, че заради отказа да има машинно гласуване на тези избори, технологичният - купен и корпоративен вот - е придобил чудовищни размери.

Призоваваме ГЕРБ да покажат на българските граждани, че преговорите за съставяне на правителство се водят на светло и на базата на принципи. Коалиция с БСП ще бъде предаване на доверието на избирателите, защото ще е правителство за консумиране на власт, коментира и Димитър Делчев от ДБГ.

Споделяне

Още по темата

Още от България