Реформи и съкращения на 1000 души в пощите

Колетите отиват при частен оператор, клоновете ще предлагат банкови услуги

Реформи и съкращения на 1000 души в пощите

Съкращения в пощите са договорили ръководството на държавния доставчик и синдикатите в "Български пощи", научи Mediapool в сряда. Намалението на персонала ще е обвързано с реформи, за каквато необходимост говори от известно време министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. По време не декемврийската железничарска стачка той неведнъж посочи, че БДЖ не е сред най-нереформираните сектори в страната и в пощите положението може да се окаже и по-страшно.

По-късно Московски заяви, че е договорено да бъдат освободени между 800 и 1000 души през настоящата година.

Онези, които бъдат съкратени, ще получат обезщетения от 2 до 10 заплати според стажа си в предприятието. Работилите над 25 години ще вземат 10 заплати, а прослужилите под три години – само две месечни възнаграждения, научи Mediapool.

Председателят на Федерация "Съобщения" в КТ "Подкрепа" Пламен Дончев допълни пред Mediapool, че в подписаното във вторник споразумение между ръководството на "Български пощи" е договорена програма за доброволно напускане и тези, които се възползват от това предложение ще получат малко по-високи обезщетения отколкото при съкращение.

Програмата ще е със срок на действие от около месец или до изчерпване на финансовите възможности на "Български пощи", допълни той. Дончев не се ангажира да каже за обезщетенията на колко хора биха стигнали възможностите на "Български пощи".

След приключването на доброволната програма ще се пристъпи към евентуални съкращения като се гледат разходните норми на труд, обясни синдикалистът.

“Доколкото аз имам информация – неофициална, няма да могат да бъдат освободени повече от 250-300 души на територията на цялата страна общо при 12 000 души списъчен състав. На поделение ще се паднат не повече от 10-15 души максимум“, заяви Дончев.

От думите на Московски обаче става ясно, че съкратените ще са от три до четири пъти повече, като икономиите от намалението на персонала ще са 1 млн. лв. през тази година след изплащането на обезщетенията. От 2013 г. обаче дружеството ще спести 3.5 млн. лв., каза транспортният министър.

Според Дончев “в никакъв случай" не биха могли да се съкращават повече от 250-300 души, "защото някой трябва да върши останалата работа“. По думите му в противен случай биха се влошили експлоатационните процеси. Той обаче призна, че в постигнатото споразумение между синдикатите и управата на държавното дружество няма фиксиран брой хора, които трябва да бъдат освободени, но най-потърпевши щели да са от административния персонал.

Московски допълни още, че съкращенията в пощите ще са свързани с реформи, част от които са отдаването на дейностите по обработката на колетните пратки на частен оператор. Пощенските клонове ще предлагат и банкови услуги, но още не е ясно какви точно ще са те, тъй като тепърва ще се подписват договорите с конкретните банки.

Споделяне

Още от Бизнес