Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Реформи под обсада - Vox Populi

0 коментара
Реформи под обсада - Vox Populi

"Реформа в МВР не искат началниците и разните връзкари, които са се уредили на топли и добре платени местенца, политически фигури, които са се скрили на завет, но също са добре платени, естествено.“ Така читател на Mediapool е отговорил задочно на въпроса Кой не иска реформа в МВР? в рубриката "Реформирай това!". Темата е една от най-дискутираните от читателите на медията в последните седмици.

В текста си журналистът Борис Митов определя опита за реформа в МВР така: "Сама по себе си предлаганата реформа не цели реално да подобри ситуацията за ефективно работещите в системата, например с орязване на доста раздутата ведомствена администрация чрез добре планирани структурни промени, обучения и вадене на дейности от държавния в частния сектор. Напротив, поднася се така, че да провокира масова истерия и недоволство - "на тъмно", в последния момент, без дори да е уведомено ръководството на МВР.“

Читател на Mediapool обаче смята, че "ако финансовият министър и министърът на вътрешните работи, и премиерът поставят на обсъждане реформите, ще се получи както със съдебната система - НИЩО! Мафията ще се организира, ще протестира, ще донася от девет дерета вода за да доказва, че така им е добре и в тая мутренска държава нищо няма да се случи.“ В този смисъл, смята читателят, подходът на министър Горанов е правилен: "Никакви уйдурми! Който иска да служи на гражданите - да остава, който иска да ръководи проституцията, наркотрафика, трафика на хора и да бара рушвети - да отива при мафията. На мястото на напусналите да назначават веднага здрави младежи със средно и висше образование и всичко ще се кротне. Това трябваше отдавна да се направи.“

Други смятат, обаче, че подходът на правителството е бил погрешен, но самата реформа е наложителна: "Това, че и властта е виновна за хаоса до който се стигна, няма съмнение, но броят на полицаите трябва да бъде СЪКРАТЕН. Обществото не е доволно от работата на полицията, това е ясно.“

Текстът е провокирал интересен задочен диалог между двама участници във форума на Mediapool. Единият, определил се като военнослужещ, защитава привилегиите на военни и полицаи и ги определя като "компенсация за специфичните условия на труд и ограниченията, които са ви наложени като гражданин“. За да работя като военнослужещ, пише читателят, аз трябва: да съм физически и психически годен за служба; да получа допуск до работа с класифицирана информация, съгласно ЗЗКИ; да не членувам в политическа партия; да не членувам в синдикална организация; да не напускам страната (с цел туризъм) без разрешение; да бъда 24 часа на разположение, при необходимост, дори по време на почивка или отпуск; да бъда изпращан на мисия (Афганистан, Босна, Косово) без да се изисква моето мнение“.

Друг участник, определил се като "цивилен работещ“, отговаря, че условията му на труд не са по-различни, но за сметка на това не получава никакви облаги, дори напротив:

"дори и да ми се даде разрешение трудно бих напуснал страната (с цел туризъм) поради икономически причини; на практика съм на разположение 24 часа, дори по време на почивка и отпуск, което не ми се заплаща като допълнителен труд; размерът на заплатата ми е далеч от тази на начинаещ полицай или военен; осигуровките ми са на минималната заплата, пряко отразяващо се на бъдещата ми пенсия и на обезщетенията ми в случай, че остана без работа; не получавам дневен порцион, сам си го плащам; не получавам средства за работни дрехи, средствата за това са лични; сам заплащам всичките си транспортни разходи от неголямата ми заплата; не получавам индексация на заплатата, въпреки големия ми стаж в сферата, в която работя; няма да получа дори и две работни заплати като компенсация при напускането или пенсионирането ми; размерът на отпуската ми е в стандартните граници за страната, а и не мога да го ползвам в пълен размер; ако не го ползвам не ми се заплаща“.

Читателите правят и предложения за промени, доста разумни, на фона на управленските решения по случая: "20 заплати да взимат доказани полицаи, отговарящи на определени критерии, а останалите да бъдат компенсирани с по-малко по определен начин. Премахването на привилегиите да се приложи само ако се подобрят коренно условията им на труд, т.е. ако тези пари се вложат в закупуване на коли, техника и обучение на кадрите.“

Съдебната реформа продължи да бъде една от най-горещите теми и през този политически сезон. В търсене на позициите на всички заинтересовани страни, Mediapool публикува текста Квотите в колегиите на ВСС - форма на демократичен контрол върху дейността на прокуратурата от блога на Калин Калпакчиев, член на ВСС: "Най-важният въпрос, върху който общественото и професионално внимание трябва да се концентрира, е за състава и правомощията на двете колегии – на съда и на прокуратурата, така че съдът да е независим, а прокуратурата отчетна, без да се засяга независимостта на отделния прокурор.“ В отговор, читател е коментирал под текста: "Истината е, че партиите на трябва да се месят в работата на съдебната система. В българско всичко е в ръцете на партии - от всяка власт, до организираната престъпност. Има и други държави, бих казал на законотворците - от тях може да се вземат готови решения за всичко! Но нашите такива все гледат да изобретяват всичко, сякаш България е единствената и първа държава в света. Има и други, при това, по-добре управлявани държави.“

В контекста на местните избори, Mediapool попита читателите си в анкета "Да останат ли преференциите при гласуването за партийни листи?“. Огромното мнозинство от читателите са отговорили, че преференциите трябва да бъдат запазени – над 80% от гласувалите. Нещо повече – според близо 46% от читателите преференциите трябва да станат задължителни и с нулев праг. Едва 9% смятат, че преференциите трябва да бъдат премахнати, а около 7% - че може и да останат, но прагът на валидност трябва да бъде повишен.
_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.