Реформира се харченето на европари от 2014 г.

На еврофондовет се падат 60 процента от публичните инвестиции

Томислав Дончев, сн. БГНЕС

Харченето на европейски средства от 2014 г. е обвързано с реформи, по които правителството работи от средата на лятото, заяви министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев пред БНР в неделя. По думите му  всеки месец се прави преглед докъде са стигнали реформите по ведомства. Той припомни още, че ще има промяна в начина за изплащане на земеделските евросубсидии, така че да не се съсредоточават в няколко на брой фермери, обработващи много земи, а дребните да не успяват да се развиват.

На този етап е рано да се говори за конкретните суми, които България ще получи от Европейския съюз през следващия седемгодишен бюджет, но е ясно, че нуждите на страната са по-големи от тези, които би получила, каза Дончев. По думите му страната ни ще претендира за по-големи средства от предоставените в сегашния програмен период.

"Това не са средства, които подпомагат платежния баланс на страните, а осигуряват бъдещите възможности за развитие". В същото време аргументът, че ние имаме нужда от повече пари да се развиваме, не е достатъчен, посочи Дончев. Той подчерта, че от следващия програмен период на страните, които нарушават фискалната дисциплина ще им се спира европейското финансиране.

Завърналият се от среща в Братислава, на която е дискутирана кохезионната политика на ЕС, Дончев обясни, че страните, които са най-големите донори за европейските фондове, във време на криза настояват поне вноските да не се увеличават. Дебатът  бил дали по време на криза трябва да се пести от политиките за развитие.

Министърът по европейските фондове коментира още, че според предварителните анализи 60% от публичните разходи за инвестиции са направени с европейски пари. Ръстът на БВП също се дължи на европейските пари, каза Дончев.

По повод идеята на финансовия министър Симеон Дянков минималната работна заплата да се определя по региони, Дончев коментира, че тя трябва да се обсъди, защото може да доведе до изкривяванияи фирмите целенасочено да се регистрират в региони, къдетода плащат по-ниски заплати.

„Не може да се приеме или отхвърли едно такова предложение с лека ръка. Редно е да има публичен и експертен дебат. Всичко зависи от детайлите, от механиката на прилагане на едно подобно предложение. Ако има достатъчно ограничаващи механизми да не се случват злоупотреби, защо не!”, посочи Томислав Дончев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес