Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Реформирай това! - Vox Populi

3 коментара
Реформирай това! - Vox Populi

"Наистина няма как да се случи истинска съдебна (и всякаква друга) реформа, ако болшинството от хората не се интересуват от нея, защото не я разбират. Още по-малко, когато онези, които я разбират в болшинството си са против нея, въпреки че се налага да се правят на инициатори.” Това е написал читател на Медияпул в коментар под статия за съдебната реформа в рубриката "Реформирай това!".

В тези няколко реда е описана цялата драма на българското общество, заливано ежедневно от информационни бомби (кога светени, кога фекални); на българските медии, разкрачени между нуждата от икономическо оцеляване, политическия слугинаж и,тук-там, професионалната съвест, досущ като жабата, която трябвало да се разчекне, защото била едновременно умна и красива; и на българските политици, по неволя реформаторски инициатори, но най-паче имитатори, както правилно е уловил драгият читател.

Бърз поглед на читателските коментари на сайта или в социалните мрежи е достатъчен, за да разкрие непреодолимата пропаст между политическия, медийния и гражданския дневен ред - последният е рядко животно, доколкото "гражданите” са трудно откриваеми и почти неразличими, както като адресат на политическите послания, така и като активен обществен глас. "Зрителите”, "избирателите”, "потребителите” са далеч по-атрактивни аудитории, както за медиите, така и за политиците.

Да вземем, например темата за предстоящия референдум за електронното гласуване, който ще се проведе заедно с местните избори на 25 октомври. Нито една от парламентарните партии не изглежда да проявява достатъчен интерес към референдума, че да регистрира застъпници в ЦИК, независимо дали "за” или "против” електронното гласуване. Фокусът на партиите, естествено, е върху местните избори и там ще бъдат хвърлени големите усилия и пари.

В същото време, над 73% от гласувалите в анкета на Медияпул са отговорили, че ще подкрепят електронното гласуване на референдума. "Така и така гласуването под строй го има, но нека това бъде компенсирано с включването на българите от цивилизованите страни, а също и от евентуалното повишаване на активността от улеснението,” е коментирал читател. И макар да сме чували подобни призиви и от политиците в не една предизборна кампания, сега мълчанието им по темата е оглушително.

Друг пример за това колко действията на политическата класа се разминават с очакванията на избирателите е съдебната реформа. На въпрос на Медияпул за съдбата на съдебната реформа, близо 80% от участвалите в анкетата са отговорили, че трябва да се приеме пълният пакет от предложения на екипа на правосъдния министър Христо Иванов. Но всички знаем как беше постигнат "исторически компромис”, в името на принципа на безпринципността.

Изобщо, читателите на изданието не са особено обнадеждени за бъдещето на многострадалната съдебна реформа. В патетично обявеното пред медиите "помирение” между съдебния министър Христо Иванов и главния прокурор Сотир Цацаров хората прозират по-скоро театрален акт, който сигнализира големи компромиси в полза на запазване на статуквото (23.68 % от участвалите в анкета на Медияпул), фалшива поза, тъй като позициите за същността на съдебната реформа са непримирими (46.15 %) или просто безсмислена демонстрация, тъй като така или иначе парламентът няма да събере достатъчно подкрепа за конституционни промени (22.62 %).

Новият закон за НСО (Национална служба за охрана) също предизвика обществено негодувание, макар очевидно да не се стори неприемлив за управляващите. Читател на Медияпул го определя като "потресаващо нагъл!” и дава пример как в Европа "министрите и депутатите в редица страни ходят на работа с личните си автомобили, градския транспорт или дори с велосипеди”, докато у нас кръгът на охраняваните лица се разширява. Но, както пише друг читател, "гражданите могат да оказват натиск, чрез мнението си, но кой би чул народния глас?”

И все пак, с надеждата че има смисъл да се чува гласът на умните хора у нас, ето още едно мнение от читателските коментари в Медияпул:

"Странно е да се смята, че написването на точно определени закони в реформите ще доведе изведнъж до промяна на нравите, обичаите и псевдотрадициите по отношение на разделението на властите и съответното мислене и поведение в обществото по тези въпроси и проблеми. Бързането и голямото съгласие не са определящи и толкова важни, колкото отварянето на диалога по проблемите на разделението на властите и тяхната независимост една от друга, като решаващ фактор в ефективната и успешна политика в държавата. Защото и политиците и гражданите и всички власти в България се нуждаят все още от просвета и твърди разбирания за важността и ползата от идеите и обясненията, които подсигуряват независимата работа на властите, а оттам и на ефективността в работата за общото добро. Поне засега сме общество без общи воля, съзнание и дух и затова отварянето на диалога и развитието на постоянни и толерантни разисквания по въпросите на съдебната реформа, както и по всички останали въпроси, проблеми и цели в обществото ще бъдат с решаваща роля за изграждането на духа ни на общност, а оттам и за насърчаването и мотивирането на всички за участие в постигането на разбиранията и делата, които ще допринасят за изграждането на една модерна и развита България.”

Просвета и разбиране, казва човекът. И ако се върнем към коментара, с който започнахме – за да накараме имитаторите наистина да станат инициатори, най-напред трябва да направим така, че мнозинството от хората да започнат да се интересуват и да разбират, че реформите не са предизборно упражнение и брошка на политическия ревер, а начин да заживеем по-добре, по-честно, по-достойно.

 _______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

3 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #3

  Хората или имат големи очаквания от тази реформа, или са крайни песимисти. България е динамично развиваща се страна. За 25 години тя смени своя политически строй, икономиката, културата, външната си политика. Образователната и съдебната система изостанаха и тези промени наистина са наложителни. Понеже сме страна на кръстопът, промените в съзнанието и манталитета вече са налице, независимо дали образованието официално се променя, родителите са ориентирани към западния модел. Изглежда пропускаме нещо в областта на съдебната практика и теория, за да има такава мощна съпротива срещу реформите.

 2. Ганьо Сомов
  #2

  „Поне засега сме общество без общи воля, съзнание и дух...“, че кога по-точно сме били нещо различно? Единствено при социализма, защото той се налагаше с насилие и оцеляваше чрез страха от саморазправа над индивида.

  Сега липсва страх и всичко е позволено, или нищо не е ограничено, стига да не ти пука за останалите /другите/...

  Настоящия редакционен коментар започва със самокритика за ролята на медиите и едва след това се заговаря за отговорността на гражданското общество. Докато медиите се оправдават

 3. Nikola Nikolov
  #1

  Чудесен материал! Това е отчаян апел към "мъдрите", съзнателно чалгизирани българи да положат усилия към елементарно ограмотяване, В ИМЕТО НА СОБСТВЕНИТЕ СИ ПОКОЛЕНИЯ ! Апел, който..... ще остане нечут и неосмислен! Керванът на овчето стадо ще продължи безропотно да пътува през блатото на съдбата си, която само си е избрало и продължава да си избира! Разните барекчовци, седефчовци, пикльовци във фонтани, боленовци......, вече точат проядени зъбки....

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.