Реформите за права на жените в Саудитска Арабия, могат да се препънат в местни обичаи

Реформите за права на жените в Саудитска Арабия, могат да се препънат в местни обичаи

Саудитски официални лица възхваляват като исторически новите права, дадени на жените в кралството, който са поредна стъпка към премахване на остро критикуваната система на настойничество, но роднини мъже все пак могат да намират начини да отнемат тези свободи.

Хиляди саудитски жени започнаха да празнуват в социалните мрежи кралските укази от петък, които им позволяват след 21 годишна възраст да пътуват без разрешение, считано от края на август. Жените получават също така право да регистрират раждания, женитби и разводи, да им се издават официални семейни документи и да бъдат настойници на непълнолетни.

Експерти обаче смятат, че роднини мъже все пак ще могат да пречат на жените, като се противопоставят на техните желания по юридически път или по неформални начини в ултраконсервативното кралство, където е необходимо време да се променят възгледите за отношенията между половете и социалните навици. "Трябва да наложим прилагането на тези закони и създаването на механизъм за уведомяване, когато тези правила се нарушават, както и (създаване) на мониторингови организации", каза Хала ал Досари - живееща в САЩ саудитска експертка по правата на жените.

Мъже настойници все още могат да завеждат дела за неподчинение и отсъствие на жени от дома, каза Досари. Правителството признава семейното неподчинение за престъпление.

"Тези две провинения, подлежащи на наказание със затвор или с бой с пръчка или камшик, са примери, че мъжете все още разполагат с юридически начини да контролират автономията на жените, които трябва да бъдат премахнати", посочи тя. Особено важно е да се види как саудитските съдилища ще разглеждат искове, подадени от мъже настойници, каза Тамара Уитес, старши сътрудник в мозъчния тръст "Брукингс инститюшън".

Рияд отдавна е обект на международно порицание заради системата на настойничество, която изисква всяка жена да има мъж роднина за настойник - баща, брат, съпруг или син, чието одобрение се изисква за различни големи решения през целия живот на жената.

Без кодифицирана правна система, която да върви наред с текстовете, съставляващи шариата, или ислямското право, саудитската полиция и съдебна система отдавна се позовават на социалните привички при налагането на забрани на жени. Някои аспекти на настойническата система остават непокътнати, включително изискването на разрешение за сключване на брак, което е законова необходимост в много арабски страни от Залива при мюсюлмански женитби.

Някои саудитски жени все още имат съмнения. "Нашата култура и начин на възпитание ще ни пречат да пътуваме без одобрение от нашия настойник, макар това да е наше право", каза пред Ройтерс жителката на Рияд Бодур, отказвайки да посочи фамилното си име, докато развеждаше с кола майка си из столицата, след като забраната за жени да шофират бе отменена миналата година.

Репресии и реформи

Новите посланици на Рияд в САЩ и Великобритания приветстваха указите като знак, че кралството ще се реформира във време на засилено внимание към състоянието на човешките права там след миналогодишното убийство на журналиста Джамал Хашоги от саудитски агенти, което предизвика възмущение и изостри отношенията със западните съюзници.

Принцеса Рийма бинт Бандар, посланик във Вашингтон, писа в Туитър, че "в момента се твори история".

"Това може да изглежда като малка стъпка, но въпреки това променя живота на саудитските жени", се казва в декларация на принц Халед бин Бандар, разпространена от посолството в Лондон.

Фактическият управник, престолонаследникът принц Мохамед бин Салман, бе приветстват в чужбина и в страната, след като дойде на власт през 2017 г., за разхлабването на социалните ограничения и за отварянето на икономиката. Той обузда религиозната нравствена полиция, разреши публични концерти и кина и намали ограниченията върху смесеното образование за мъже и жени.

Имиджът му обаче бе накърнен от убийството на Хашоги и от задържането и твърденията за измъчване на десетина активистки за женски права, арестувани м.г. малко след отмяната на забраната за женско шофиране. Той също така нареди ареста на много духовници при репресивна кампания срещу инакомислието.

"Хюман райтс уоч" и "Амнести интернешънъл" заявиха, че отдавна назрелите реформи са победа с горчив привкус, тъй като жените, които се бориха за тях, остават в затвора или ги очакват несправедливи съдебни процеси. Саудитски официални лица отхвърлят обвиненията, включително и тези за мъчения.

Малко от въпросните обвинения са публично оповестени, но тези срещу поне някои от активистките се отнасят за контакти с чужди журналисти, дипломати и правозащитни групи.

"Репресиите и реформите в Саудитска Арабия вървят ръка за ръка. Жените активистки представляват голяма заплаха за управлението на принца, те говорят езика на правата, - каза Мадауи ал Рашид, гостуваща преподавателка в Близкоизточния център на прочутото Лондонско училище по икономика и политически науки. - Престолонаследникът иска да обере всички лаври, представя тези реформи като подарък за саудитските жени, а не като техни права." Тя добави, че властите трябва да гарантират, че новите правила няма да бъдат отменени или изоставени по-късно.

За разлика от широкото медийно отразяване на отмяната на забраната за шофиране, нито държавната телевизия, нито новинарските агенции съобщиха за петъчните укази, които бяха публикувани в официалния държавен вестник. Хода ал Хелайси, която е член на кралския консултативен съвет (Шура), каза, че мерките може да срещнат известна съпротива. "Но като всички промени и реформи, извършени в кралството, и тези ще станат факт", добави тя.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от Свят