Регионалната премиерка на Северна Ирландия подаде оставка, ставайки жертва на Брекзита

Арлин Фостър

Жертва на напрежението, предизвикано в Северна Ирландия от Брекзита, лидерката на местното правителство, юнионистката Арлин Фостър обяви вчера оставката си, поставяйки началото на период на политическа несигурност в британската провинция.

Изправена пред вътрешна опозиция в своята Демократична юнионистка партия (ДЮП), тя обяви, че ще напусне ръководния поста в края на май, а след това, в край на юни и премиерския пост.

"След като бъде избран, ще работя с новия лидер за осъществяване на прехода", уточни тя в изявление по телевизията. "Бъдещето на юнионизма и на Северна Ирландия не може да е в разделението", предупреди тя.

След като дълго време блокираше преговорите по излизането на Великобритания от Европейския съюз, Арлин Фостър не успя да попречи на въвеждането на митническа граница между Северна Ирландия и Великобритания, което създаде усещане у привържениците на запазването на съюза с Великобритания, че е предала каузата. В началото на април се стигна до размирици.

Оттеглянето ѝ оставя вакуум начело на местното управление, споделяно с републиканците въз основа на мирното споразумение, с което през 1998 г. беше сложен край на три десетилетия на насилие. Това става в един труден период за Северна Ирландия, която се готви да чества своята стогодишнина.

Брекзитът извади на показ напрежението между общностите, причина за Смутните времена, противопоставящи католиците, поддръжници на обединението с Ирландия, подкрепящите Короната протестанти и британската армия. В този период загинаха 3500 души, преди да бъде сключено споразумението от Разпети петък.

Северноирландската вицепремиерка Мишел О'Нийл от републиканската партия Шин Фейн призова бъдещия лидер на силно консервативната ДЮП "да осъзнае, че политическият пейзаж на нашия остров се е променил", и заяви, че населението иска реформи, отразяващи "едно модерно и прогресивно общество".

Британският министър по въпросите на Северна Ирландия Брандън Луис поздрави в Туитър "наистина отдадената" министър-председателка. От своя страна британският премиер Борис Джонсън ѝ благодари, че "се е посветила на народа на Северна Ирландия много години".

Ирландския премиер Михол Мартин от своя страна изрази уважение към работата на Фостър "по време на един период на значителни промени": "Арлин, която има личен опит със страданията, предизвиквани от насилието, знае по-добре от всеки колко важно е да работим заедно за мир и просперитет за всички".

Размирици

50-годишната Арлин Фостър, убедена поддръжничка на съюза между нейната провинция и Великобритания, стана отново първи министър на Северна Ирландия през януари 2020 г., след като по-рано ѝ се беше наложило да напусне поста си поради замесване в скандал за разпределението на субсидии за възобновяеми енергийни източници.

По време на преговорите за Брекзита, ролята на ДЮП като балансьор в парламента в Лондон, където партията гарантираше нестабилното мнозинство на правителството на Тереза Мей, ѝ позволи да оказва влияние върху преговорите с Брюксел, като партията ѝ се обяви за категорична и пълна раздяла с ЕС.

Но след смазващата победа на консерваторите на Борис Джонсън на парламентарните избори през 2019 г., която сложи край на ролята на ДЮП, Фостър, която е с правно образование, не успя да попречи на въвеждането на митнически контрол между Великобритания и Северна Ирландия.

Тази разпоредба, предвидена от споразумението за Брекзита, създава в Ирландско море митнически контрол, за да предотврати появата на граница, разделяща провинцията и Република Ирландия, която е член на ЕС.

Решеното едностранно от Лондон отлагане на влизането в сила на по-голямата част от контрола не потуши недоволството на юнионистите.

По време продължилите десет дни размирици в началото на април портите в "стените на мира", разделящи юнионистките и републиканските квартали, бяха опожарени и десетки полицаи бяха ранени при сблъсъците, особено в предимно протестантските райони на поддръжниците на британската Корона.

Чашата на вътрешната опозиция преля, когато през април Фостър реши да се въздържи при гласуване в местния парламент на проектозакон, призоваващ да се забрани терапията за смяна на пола на хомосексуалистите. Най-големите фундаменталисти в нейната формация, която е с ултраконсервативни схващания в областта на нравите, решиха, че това показва нерешителност от нейна страна.

Според неотдавнашно проучване на Би Би Си, повечето ирландци, както от Северна Ирландия, така и от Ирландската република, вярват, че до 25 години островът ще се обедини отново.

По БТА

Споделяне

Още от Свят