Регионални европроекти за 1 млрд. лв. изостават критично

Връщаме парите на Брюксел, ако не се пренасочат към други инициативи

Регионални европроекти за 1 млрд. лв. изостават критично

Европроекти за 1 млрд. лева от програма “Регионално развитие” изостават критично и е много вероятно страната ни да трябва да възстанови сумата в бюджета на ЕС. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Лиляна Павлова по време на годишната конференция за напредъка по програмата. Проектите са в областите градски транспорт, превенция на наводненията, за извеждане на деца от социалните домове, здравна и туристическа инфраструктура, посочи министърът, цитирана от пресцентъра на МРРБ.

Рисковите договори са 50% от всички, подписани до момента. Те ще трябва да се прекратят своевременно, в противен случай ще връщаме пари на Брюксел, отбеляза Павлова. Средствата пък ще се пренасочат към други инициативи, например по програма “Джесика” (JESSICA), допълни тя. По тази инициативата се предоставят нисколихвени кредити за бизнеса за инвестиции, свързани с подобряване на градската среда. Те се изпълняват съвместно с общините и възможен такъв проект е бъдещата концесия на “Западен парк”.

 

Върху успеха на програма “Джесика” наблегна и присъстващият на срещата Реналдо Мандметс. Той отговаря за България в Главна дирекция “Регионална политика” към ЕК. “Бихме желали да видим засилен напредък по програмата, защото ще бъде важна за следващия период”, каза той.

 

Готови сме да проведем срещи с всеки един кмет от проблемните общини и да направим анализ проект по проект, за да предотвратим губенето на средствата, каза още министър Павлова, без да назове зле представящите се градове. Според нея забавянето се дължи основно на обжалване на тръжните процедури. Проблемно също така на много места е закъснялото стартиране на тръжните процедури или промяната на техническите спецификации.

 

Едва 20% от проектите по ОПРР нямат проблем

 

Деница Николова, ръководител на ОПРР, отчете, че по програмата са подписани 966 договора за 2.807 млрд. лева или 90% от общия бюджет на ОПРР. Разплатените средства са 878 млн. лева, което е 31% от договорените и 28% от бюджета на ОПРР.

 

“Надяваме се до края на годината да договорим 3 млрд. лв., да разплатим 1 млрд. лв., а през следващата година да разплатим още 1 млрд. лв.”, каза Павлова и добави: “Тези, които не успеем да усвоим, ще трябва да върнем. Затова е необходима мобилизация, да се ускорят процедурите и да се изпълнят всички проекти”.

Застрашените от прекратяване проекти

 

Рисковите проекти за 1 млрд. лева може са стотици. Министър Павлова посочи като критични областите градски транспорт, превенция на наводненията, деинситуционализацията, здравна и туристическа инфраструктура

 

От думите на Деница Николова стана ясно, че проектите за интегриран градски транспорт са седем – в София, Плевен, Бургас, Русе, Стара Загора, Пловдив и Варна.

 

Изпълняват се 62 договора на обща стойност 104 млн. лв. за извеждане на деца от социални домове. Предоставени са 131 млн. лв. на Министерство на здравеопазването за реконструкция и обновяване на държавни лечебни заведения. Със 126 млн. лв. се обновяват 26 общински болници.

 

С 215 млн. лв. се финансират 41 проекта за интегрирано и устойчиво градско развитие. 36 са договорите за изготвяне на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие. Те възлизат на 21 млн. лв. Публикувана е и нова схема “Зелена и достъпна градска среда” на стойност 180 млн. лв.

 

Според направен анализ на принципа на “светофара”, проекти за около 400 млн. лв. (около 20%) са в “зелената” зона и ще бъдат изпълнени без проблеми, посочи министърът. Близо 700 млн. лв. (30%) е стойността на обозначените в “жълто”, които с малко усилия ще се реализират. Останалите 50% от договорените проекти са в “червената зона” - т.е. изостават критично.

 

Министър Дончев: Само програмата за селските райони и “Рибарство” са рискови

 

Според министъра на еврофондовете Томислав Дончев обаче нямало опасност да загубим пари по 7-те оперативни програми. Такава възможност съществувала за Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) и програма “Рибарство”, заради “изключително късния им старт”. Това става ясно от интервю на Дончев пред в. “Труд” от четвъртък.

 

Преди два дни от агорминистерството обявиха, че имат план за ускорено усвоявне на парите за селските райони, заради реалната опасност да загубим 400 млн. евро от средствата за тази година.

 

Изданието посочва, че до 13 август тази година ЕК е възстановила на България 467.14 млн. лева по оперативните програми. Това са едва 12% от планираните от Дончев 3.8 млрд. лева за усвояване през 2012 г.

 

София, Добрич, Варна и Гоце Делчев – отличници

 

Четири града бяха определени за отличници по време на годишната среща за напредъка на програма “Регионално развитие”. Това са София, Добрич, Варна и Гоце Делчев. Има и общини, които вече работят по подготовката на проекти за програмния период 2014 – 2020 г., посочи Деница Николова. Първият ще е готов още през декември тази година, допълни тя.

 

Акцентът през периода 2014-2020 г. трябва да бъдат инвестициите, насочени към увеличаване на растежа и трудовата заетост, отбеляза Реналдо Мандметс. Доволни сме, че министерството вече обмисля какво и как трябва да се направи, както и от идеята за увеличаване на бюджета за проектно финансиране за следващия период. ЕК ще представи позицията си по него в средата на октомври, заяви наблюдаващият страната ни в комисията.

 

Според него предизвикателство за страната ще продължи да бъде административният капацитет. Най-сложният въпрос е този със здравеопазването – няма да може да бъдат осигурени средства за инвестиции в сектора, ако не се направи реформа в него. Мерки за изследователска, развойна и стопанска дейност ще са другите предизвикателства, предупреди Реналдо Мандметс.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес