Регионалните цени на тока не зависят от продажбата на електроразпределителните дружества

Приватизацията на електроразпределителните дружества няма да доведе до въвеждането на регионални цени на тока, заяви днес министър Милко Ковачев на дискусия за приватизацията в сектора, организирана от КНСБ.

Ковачев декларира, че ще се търсят стратегически инвеститори с опит в отрасъла за 7-те електроразпределителни дружества, които засега са обособени в три пакета. В първия влизат електроразпределителните предприятия в Горна Оряховица и Варна, във втория - дружествата в Пловдив и Стара Загора и в третия - трите дружества от Северозападна България - Плевен, София и София-област. Според Ковачев, освен на географски принцип, това групиране е съобразено и с общия обем на продажбите на дружествата.

Консултантът по продажбата BNP Paribas ще представи до дни становището си дали одобрява това структуриране.

По думите на Ковачев, по предварителна оценка 7-те дружества са в добро състояние и ще могат да се привлекат стратегически инвеститори.

През следващата седмица консултантът трябва да представи стратегията за приватизация на седемте предприятия. Предстои внасянето и одобряването на документа от Министерския съвет, а след това и от парламента. Междувременно ще се проведе маркетингово проучване за потенциални инвеститори.

Търговете за приватизация на дружествата ще бъдат обявени през юни. Самата приватизация трябва да завърши в периода октомври-ноември т.г., каза Ковачев в отговор на въпрос.

В стратегията ще бъде определено какъв пакет от дружествата ще се продава. В заданието към консултанта е посочен мажоритарен дял от 51 до 67 на сто. Възможно е да се отиде към 67 процента, но този въпрос ще бъде решаван тепърва, отбеляза Ковачев.

Още от Бизнес