Регионалният грант на "Виваком" събра 277 граждански идеи

В поредното издание на Регионалния грант ще се разпределят 60 хил. лв. за граждански идеи

Общо 277 проектни предложения за подобряване на средата за живот и развитие на местните общности събра петото издание на Регионален грант 2019-2020 на "Виваком", съобщиха от телекома в петък.

Граждански идеи са дошли от всички области в страната, след като тазгодишното издание насърчи некандидатствалите и малки организации с проекти, насочени към по-малки населени места.

Голяма част от търсещите финансиране проекти са за решения на проблеми от социалната сфера,  културата, изкуството, спорта, туризма, екологията и местните общности. Водещи акценти са: включване на хора от уязвими групи в живота на общността, преживявания през театрални, фестивални и интерактивни форми, дигиталното образование, четене на книги, опазване на околната среда, почиствания и рециклиране на отпадъци, популяризиране на слабо известни райони и местности.

Най-много са идеите на сдруженията в обществена полза (135), следвани от читалищата (65), фондациите в обществена полза (58), училищните настоятелства (16) и настоятелствата към детски градини (7). Преобладаващ е броят на предложенията, изпратени от градове  - 225, а от села се включили 52 идеи.

Екип от експерти на Български център за нестопанско право (БЦНП) е оценил предложения по предварително определени критерии и са избрани 50 от тях, които ще бъдат допуснати до следваща оценка.

Крайното одобрение между кои проекти ще се разпредели бюджетът на гранта от 60 хил. лв. ще е на  журито в състав: Ива Дойчинова (журналист), Иван Кънчев (сдружение "Българска история"), Йордан Йовчев (атлет), Веселка Вуткова (директор "Корпоративни комуникации" във "Виваком") и Надя Шабани (директор на БЦНП).

Финалистите ще бъдат обявени на официална церемония в началото на март 2020 г., след което ще бъдат сключени договорите с тях за безвъзмездната финансова помощ до 5 000 лв. за бенефициент.

Споделяне

Още от Общество