Регионалният министър: Искаме ли една магистрала да изтече в дюните

Поредната работна група ще нищи застрояването по Черноморското крайбрежие

Регионалният министър: Искаме ли една магистрала да изтече в дюните

Да попитаме гражданите - искаме ли една магистрала да изтече в пясъците – така министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова коментира законовото задължение на държавата да отчужди дюните, които се намират в частни имоти.

До момента държавата не е започнала нито една процедура за отчуждаване на дюни. За да бъдат отчуждени всички пясъци са необходими около 1 млрд. лв., каза Аврамова. Малко повече (1.35 млрд. лв.) правителството отпусна в края на миналата година за дострояването на магистрала "Хемус" от пътен възел "Боаза" до разклона за Велико Търново.

Над 70 на сто от дюните попадат в частни имоти. Това се е случвало назад във времето, много преди ГЕРБ да дойде на власт. Процесът е започнал през 1991 г. с възстановяването на земеделските земи и придобиването на собственост върху тях по Закона за възстановяване на земеделските земи. Т.е. преди да бъде приет специализирания Закон за Черноморското крайбрежие. Преобразуването на земята и издадените разрешителни за строеж също са от преди ГЕРБ да дойде на власт през 2009 г. Това стана ясно от обясненията на регионалния министър по повод питането на депутати от ГЕРБ какви мерки е предприело ведомството относно последните случаи със застрояване на Черноморието – на т.нар. Шофьорски плаж край "Алепу", на къмпинг "Градина", заличаването на дюните на къмпинг "Смокиня" и други.

Аврамова отговори, че с нейна заповед от 4 февруари 2019 г. е създадена междуведомствена работна група. В срок до два месеца тя трябва да разгледа всички проблеми със застрояването по Черноморското крайбрежие, включително и тези с дюните.

Това е поредната работна група, която се създава след всеки опит за застрояване на пясъците по Черноморието, които по документи се водят земеделска земя.

"Министерството на регионалното развитие и благоустройство целенасочено и непрестанно работи по проблема с незаконното и прекомерното застрояване на Черноморието", увери обаче Петя Аврамова, цитирана от БТА.

Тя посочи, че още след първите сигнали за нарушения по Черноморското крайбрежие началникът на Дирекция за национален строителен контрол (ДНСК) арх. Иван Несторов е извършил спешни проверки на място. Там, където са констатирани нарушения, резултатът към днешна дата е спиране или замразяване на строителство, припомни Аврамова. Относно унищожаването на дюни на къмпинг "Градина" в община Созопол, Аврамова обясни, че това е криминално деяние и не е от компетенциите на МРРБ.

Относно отчуждаването на дюните от държавата Аврамова посочи, че трябва да се прецени "дали има смисъл" да се предприемат мерки спрямо дюни от 100 квадратни метра, намиращи се на строителен терен от 40 декара. Даденият от нея пример съответства на случая с проекта за вилно селище "Корал резидънс" в землището на обявения за екоплаж "Корал" на инвеститора Сава Чоролеев. Той обяви, че е готов възмездно да върне на държавата имота, ако тя прецени че ѝ е важен и иска да го остави на гражданите за обществено ползване.

На въпрос на "Клуб Z" обмисля ли държавата това предложение на фона на това, че няма нищо "еко" на обявен със закон екоплаж, на сантиметри от който има курортен комплекс, Аврамова отговори: "Ако гражданите кажат да изкупим терените, трябва и да ги попитаме искат ли в пясъците да изтече една магистрала".

Аврамова отново припомни, че въпреки решението на Върховния административен съд (ВАС) от миналия месец, с което се дава зелена светлина за изграждането на "Корал резидънс", все още е в сила забраната на Министерство на околната среда и водите за строителство в землището на Корал.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес