След като общината получи 5 млн. лв. от еврофондовете

Регионалният министър обеща още 1 млн. лв. за пеещ фонтан в Плевен

До 2020 г. ще бъдат инвестирани 60 млн. лв. в града по новата програма "Региони в растеж"

Регионалният министър обеща още 1 млн. лв. за пеещ фонтан в Плевен

След като община Плевен получи 5 млн. лв. от еврофондовете за обновяване на градския център, сега ще ѝ дадат още 1 млн. лв. за пеещ фонтан и водно огледало, стига да успее да избере изпълнител. Това обеща регионалният министър Лиляна Павлова при рязането на лентата на разкрасения площад "Възраждане" в понеделник. Асистираха ѝ председателят на парламента Цецка Цачева (която е депутат от Плевен), вицепремиерът по еврофондовете Томислав Дончев и кметът Димитър Стойков от ГЕРБ.

"Искам да зарадвам кмета на Плевен проф. Димитър Стойков, че може да разчита на допълнителни 1 млн. лв., за да довърши втората част от проекта за градска среда. С тях градът ще има красива водна каскада и пеещ фонтан. Има обаче едно единствено условие –да сключите договор с изпълнител и до края на годината да го реализирате", каза министър Павлова.

"Трудно е да се осигурят пари, но не по-лесно е те да се обърнат в блага. Искам да ви пожелая след някоя и друга година кварталите да изглеждат така, както е центърът, да има повече майки с колички около фонтана", пожела вицепремиерът Дончев.

Трудна задача след две прекратени поръчки заради ограничителни условия

Изборът на строител за пеещия фонтан и водното огледало на Плевен е задача с повишена трудност за местната власт. Два търга са били прекратени заради ограничителни условия и грешки в техническите параметри на документацията, показва справка в регистъра на обществените поръчки.

Преди седмица е пусната трета обществена поръчка, като крайният срок за подаване на офертите е 11 май. Прогнозната стойност на пеещия фонтан е близо 363 хил. лв. без ДДС, а на водното огледало – до 416 хил. лв. без ДДС.

Те трябва да бъдат завършени до края на септември 2015 г. Причината е, че финансирането е по старата оперативна програма "Регионално развитие", по която усвояването на парите приключва в края на годината.

Още 60 млн. лв. за Плевен по новата оперативна програма

По новата оперативна програма "Региони в растеж" за Плевен има резервиран бюджет от 60 млн. лв. до 2020 г., съобщи министър Павлова. Тя допълни, че с тези пари може да се доразвие настоящия проект и да се обновят и кварталите на града, така че да станат по-привлекателно място за хората.

В интегрирания проект за градско възстановяване и развитие на Плевен до 2020 г. е заложена реализацията на 45 проекта за около 230 млн. лв. Най-големият инвестиционен проект е свързан с трансформацията на бившата школа за запасни офицери в университетски кампус с индикативен бюджет от 27 млн. лв. Останалите проекти са ремонти на улици, училища, детски градини и обновяване на градските пространства.

Целта е след седем години Плевен да се превърне в център на агробизнеса и академичното развитие. За осигуряването на нови работни места ще се разчита на високотехнологични производства и чужди инвеститори, като най-големият проект е на завода за автомобилни еклектрокабели, който беше открит преди дни на "Нексан".

"По Националната програма за енергийно обновяване на домовете блоковете също могат да станат освен по-топли и по-красиви", напомни министър Павлова.

През изминалите седем години по оперативна програма "Регионално развитие" са инвестирани над 300 млн. лв. в големите градове за преобразяване на градската им среда.

Споделяне

Още от Бизнес

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?