Регионалният министър подкрепи замразяването на незаконните строежи

За две седмици Десислава Терзиева не можела да влезе в час с ресора, който ръководи

Регионалният министър подкрепи замразяването на незаконните строежи

Министърът на регионалното развитие Десислава Терзиева се обяви в подкрепа на временното спиране на събарянето на незаконните строежи при първата си публична поява по време на конференция по проекта за подкрепа на реформата във водния сектор.

 

Замразяването на статута на нередовните къщи до намиране на решение на проблема беше първият проект за решение на новия парламент внесен от група депутати от БСП начело с лидера на партията Сергей Станишев, макар да има далеч по-важни закони, които останаха неприети от предишното Народно събрание и са в дневния ред на обществото.

 

“Мораториум принципно винаги е необходим, когато трябва да се реши някакъв проблем. В момента явно има някакъв проблем, той е и социален, така че мораториумът е средство на парламента временно да се спрат някои неща, за да може след това законодателно да се решат тези проблеми, за да няма социални проблеми” е аргументът на министър Терзиева да се спре с бутането на къщи.

 

Тази седмица се очаква парламентът да одобри мораториума, който ще важи само за незаконните строежи единствено жилище, както и за рибарските селища по Черноморието. В някои от незаконните рибарски селища обаче нередовни палата имат редица известни публични фигури.

 

“Каквото се реши в парламента, ние, ако трябва да направим някакви законодателни промени, ще ги направим”, каза още министър Терзиева. Тя отказа коментар дали това предложение би довело до узаконяване на незаконни строежи, защото все още не е навлязла в същността.

 

Регионалният министър не е в час и с ВиК-сектора

 

От отговорите на министъра на регионалното развитие стана ясно, че тя не е в час и с проблемите във ВиК-сектора, където седма година реформата не може да се случи, а тя е от ключово значение за да не изгубим европейските пари, които са около 2 млрд. лева.

Още няма съгласие за зам.-регионалните министри

БСП и ДПС все още не са постигнали съгласие относно зам.-министрите в регионалното министерство. Това стана ясно от думите на министър Десислава Терзиева. От отговорите ѝ се разбра, че не тя е предложила заместниците си.

 

Терзиева единствено заяви, че все още не е била поканена от премиера, за да обсъдят заместниците ѝ.

 

Министерството на регионалното развитие, както и новото на инвестиционното планиране, които ще изземе повече от половината от дейностите на МРРБ,, все още нямат нито едни зам.-министър заради противоречиви фигури, издигани от ДПС.

Именно по времето на тройната коалиция Брюксел временно спря парите за сектора заради забавяне на приемането на необходимото законодателство. Това не стана и по времето на управлението на ГЕРБ, въпреки че имаха цялата власт и нямаше вътрешни раздори между партиите, каквато беше причината реформата да не се случи при тройната коалиция. При ГЕРБ проблемът беше, че се огънаха под натиска на местната власт, която се обяви против окрупняването на водните оператори.

 

Десислава Терзиева каза, че все още не е правила конкретни разчети за необходимите инвестиции за подобряване на ВиК-сектора, защото е министър на 15 дни. “В момента конкретни разчети не съм правила, знам много добре каква е ситуацията във ВиК сектора, запозната съм”, каза министър Терзиева.

 

Попитана дали Законът за водите, който не успя да мине през предишния парламент, ще бъде внесен в новия, министър Терзиева каза, че проектозаконът е изтеглен и сега се разглежда. От обясненията ѝ стана ясно, че той ще се пише наново, защото ще се прави работна група, в която ще участват и експерти от екоминистерството, което от квотата на ДПС, докато Терзиева е от квотата на премиера Пламен Орешарски.

 

Това със сигурност отново ще отложи приемането на закона, но този път, ако реформата във ВиК-сектора не е факт до 2016 г., Европейската комисия ще ни спре парите автоматично.

 

Министър Терзиева обеща реформата във водния отрасъл да бъде проведена при “пълна прозрачност с гражданските общества, на които трябва да бъде представена всяка стъпка от тази дейност, стратегията и формирането на цените”.

 

Според Десислава Терзиева са нужни спешни реформи, за да не се стигне до допълнително влошаване на състоянието на ВиК-инфраструктурата, намаляване на качеството на услугите, които се представят, което би довело до лошо отразяване върху цената на водата.

 

Преповтаряне на до болка познати неща за 16.7 млн. лв.

 

В същото време на конференцията, която е част от изпълнението на европейски проект за подкрепа на водната реформа за 16.7 млн. лв., се чуха отново неща, за които се говори поне от шест години, но на практика не се случва нищо. Видимото е, че само се харчат пари за консултантски услуги.

 

Двойна тарифа на цената на водата няма да има. Бедните ще се компенсират по подобие на енергийните помощи. Цената на водата в дългосрочен план ще расте. ВиК-операторите трябва да се окрупнят и т.н.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес