Регионалният министър призна, че дерегистрацията на изборните туристи се провали

Едва 1774 души от над 180 хиляди са били заличени от "новите" си адреси

Лиляна Павлова

Едва 1774 случая с пререгистрация на хора в друго населено място преди изборите са отменени, защото за тях е установено, че не е спазен законът. Това стана ясно от отговор на регионалният министър Лиляна Павлова в петък по време на парламентарния контрол.

С изнасянето на тази бройка Павлова призна, че кампанията за спиране на опитите за изборен туризъм на практика се е провалила.

По думите ѝ реално преди изборите смени на адресите, целящи да повлияят на резултатите на предстоящия местен вот, били многократно повече, но те формално отговаряли на изискванията на закона за осигуряване на необходимите документи за пререгистрация, минимална площ за живот на хората и т.н.

Според статистиката в законовия срок адресите от едно населено място в друго са си променили над 180 000 български граждани. Дерегистрацията на 1774 от тях е по-малко от 1% успеваемост.

Заради множеството сигнали за предизборни смени на адресите и преселение на избиратели с цел да се "обърнат" изборните резултати, институциите започнаха редица проверки. С промени в Закона за гражданската регистрация, инициирани от БСП и РБ, пък бяха създадени и специални местни комисии, които да проверят спазени ли са изискванията на закона при пререгистрацията.

Министърът обаче обясни, че нормативните промени, направени от депутатите в тази насока, не са били достатъчно ефективни. Новите текстове не са дали необходимите правомощия на регионалното министерство и на служба ГРАО към него, за да извършват контрол. Големите правомощия са били дадени на общините, част от които откровено са отказали да направят проверки.

Лиляна Павлова коментира, че тези проверки трябва да са извън местната власт, защото нерядко имало случаи кметове да регистрират хора в земеделски земи извън регулация, където например нямало "дори една барака".

Павлова съобщи още, че 534 000 лица са заличени от избирателните списъци за местния вот, тъй като не отговарят изцяло на принципа на уседналост, защото живеят в чужбина. Те ще могат да гласуват на референдума.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?