Регионалният парламент на Каталуния прие резолюция за независимост

Регионалният парламент на Каталуния прие резолюция за независимост

Регионалният парламент на североизточната испанска автономна област Каталуния прие план за съставяне на пътна карта за независимост от Испания до 2017 г., с което отправи предизвикателство към централното правителство в Мадрид, предаде Асошиейтед прес.

Резолюцията в подкрепа на отделяне от Испания бе приета от каталунския парламент с гласовете на 72 депутати, 63 гласуваха против.

Предложението бе внесено от сепаратисткия съюз "Заедно за да" и крайнолявата партия "Кандидатура за народно единство", които, взети заедно, спечелиха мнозинство в регионалните избори през септември.

За сепаратистките политически формации приемането на резолюцията е първата стъпка в процеса към независимост, който десноцентристкото правителство в Мадрид се зарече да оспорва в съда.

Испанската конституция не допуска отделяне на територии, напомня Ройтерс. През декември в Испания предстоят парламентарни избори.

Лидерът на испанското консервативно правителство Мариано Рахой съобщи, че ще внесе жалба в Конституционния съд срещу приетата днес от каталунския парламент резолюция.

Рахой каза в телевизионен ефир, че ще настоява за незабавно прекратяване на тази инициатива и за това тя да не породи юридически последици.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?