Регионалното и инвестиционното министерства били като двуглава ламя

Лиляна Павлова. Сн: БГНЕС

Министерствата на регионалното развитие и на инвестиционното планиране са като двуглава ламя. Това каза Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и благоустройството и настоящ депутат от ГЕРБ.

"Чухме от министрите на регионалното развитие и на инвестиционното планиране, че не знаят кой за какво ще отговаря. По-интересното е, че министър-председателят не знаел, че те не знаят. По-притеснителното е, че част от дирекциите в сегашното Министерство на регионалното развитие, които може би ще отидат към новото Министерство на инвестиционното планиране, всъщност може би ще останат в сградата на МРРБ. Тази администрация е като двуглава ламя. Не се знае кое министерство на кого се отчита. Това води до рискове от загуба на европейски средства и тези рискове се увеличават“, каза Павлова.

"Управляващите говорят за заеми за разплащане с бизнеса. Никой не се разплаща с бизнеса по готовите свежи пари от еврофондовете, но те не стигат до бизнеса. Ще взимат заем, който ще плащат нашите деца. Смятам, че трябва да се ускорят плащанията по всички програми, за да минимализираме загубите”, посочи Павлова.

Бившият регионален министър коментира и проблема с липсващия кадастър на Черноморското крайбрежие и специализираните карти, заради които се стигна до скандала "Дюнигейт“. Прочитът на Павлова на фактите е, че по времето на тройната коалиция през 2008 г. е обявена обществена поръчка за изготвяне на кадастрални карти за 22.5 млн. лв. През март 2009 г. са избрани изпълнители. Тогава правителството е могло да сключи тези договори, но не го е направило.

Правителството на ГЕРБ дойде на власт през юли 2009 г., а Законът за обществени поръчки казва, че договорът с изпълнителя се сключва един месец след търга, каза Павлова. Тя попита защо тройната коалиция през април 2009 г. не е сключила тези договори и си отговори - защото са били финансово необезпечени. Извън тях е имало и неразплатени 22 млн. лв. за услуги в кадастъра.

"За тези 4 години ние не направихме достатъчно за кадастъра, но направихме няколко важни стъпки - разплатихме неизплатените 22 млн. лв. Не направихме кадастриалните карти, а плащахме старите борчове“, каза бившият регионален министър.

Тя отбеляза, че по времето на ГЕРБ е направено „пълно заснемане на всички плажове и цялото Черноморско крайбрежие“. Тези специализирани кадастрални карти не са приети по неясни за нас причини и от настоящото правителство, каза Павлова.

Според нея налагането на мораториум за спиране на сделките и строежите с държавни имоти по Черноморието е изключително тревожен факт, защото 70-те неохраняеми плажа няма да имат концесионер или наемател.

Споделяне

Още от Бизнес