Регионалното министерство ще се разплаща с бизнеса 30 години

Регионалното министерство ще се разплаща с бизнеса 30 години
Министерство на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) дължи на бизнеса 280 млн. лева, а парите, с които може да разплаща стари договори през тази година, са 10 млн. лв. След 10-процентното съкращение на разходите на ведомствата, сумата ще намалее до 9 млн. лв. Това означава, че в следващите 30 години аз ще работя за сделките на предишните правителства. Това каза регионалният министър Росен Плевнелиев на пресконференция във вторник. По думите му, по-голямата част от сумата от 280 млн. лева е генерирана от правителството на тройната коалиция.

Плевнелиев раздели неразплатените договори на МРРБ на два вида – такива, които са сключвани при липсата на 1 стотинка за изпълнението им и такива, за които е имало частично осигурено финансиране.

Първият вид договори са за 80 млн. лева и ще се търсят основания за прекратяването им в Закона за обществените поръчки и Закона за финансово управление и контрол в публичния сектор. Това ще е трудна задача, призна Плевнелиев.

Сред договорите, които са сключвани без осигурено финансиране, са този за пречиствателна станция в Симеоновград за близо 10 млн. лева, както и за ремонт на ВиК системата в с. Злостен, и двете от 2008 г. Втората поръчка е дадена на "Водстрой 98" АД, с която са сключени два договора един за 1.82 млн. лв. с ДДС и един за 900 хил. лв. с ДДС. Дейността на фирмата е търговия на дребно в специализирани магазини с други стоки, некласифицирани другаде.

Един от управителите и собствениците е Румен Йончев. Той бе кандидат за депутат от коалиция "Напред" на последните парламентарни избори. От 1999 до 2001 г. е зам.-шеф на Държавен фонд "Земеделие", ръководил е и екипа, осъществил акредитацията на фонда като платежна и прилагаща агенция по програма САПАРД.

"Водстрой 98" има и договор с МРРБ за изграждане на система за отводняване на с. Панаретовци, община Сливен, за 516 467 лв. без ДДС.

Сред договорите с частично осигурено финансиране са този за печално известното "Водно огледало" в Кърджали. За него са сключени няколко договора с обединение "Арда Кърджали" за 78 млн. лева, от които изплатени са 30 млн. лв.

Частично осигурен е и договор за укрепване на свлачище в Царево за 15 млн. лева без ДДС с варненската фирма "Инжстройинженеринг". Предишното правителство е сключило и договор за пречиствателна станция в с. Самораново за 18 млн. лева без ДДС с консорциум ГСМ-Дар, в който влизат "Газстроймонтаж" и "Дар 55". Осигуреното финансиране за този проект било 500 хил. лева.

Агенция "Пътна инфраструктура", която е под шапката на регионалното министерство, пък има неразплатени договори 458 млн. лева. За 127 млн. от тях няма осигурено финансиране, остатъкът е по договори с частично осигурено финансиране.

Все още не е тръгнала схемата за разплащане на държавата с бизнеса през Българската банка за развитие, каза Плевнелиев. Според одобрения от правителството механизъм банката ще изчисти вместо държавата задължения към бизнеса, като ще използва 100 млн. лв. собствен ресурс и допълнителни 400 млн. лева депозит от държавата.

Досега МРРБ и АПИ са изчистили дългове към строителните фирми за 120 – 130 млн. лева, въпреки че им бяха обещали 200 млн. до края на март.

Готова е апликационната форма за магистрала "Тракия", похвали се регионалният министър. Документите скоро ще бъдат изпратени за одобрение на Европейската комисия, а договорът с изпълнителя на Лот 2 – Стара Загора – Нова Загора, Обединение "Магистрали Трейс", ще бъде сключен в петък. Сдружението ще строи отсечката за около 138 млн. лева без ДДС, като строителството ще започне с авансови средства от европейските фондове.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?