Регистър на съдебните заседатели ще премахне партийното им избиране от общинските съвети

Зинаида Златанова. Сн. БГНЕС

За премахването на партийните квоти при избора на съдебни заседатели се обяви във вторник пред БНТ вицепремиерът и правосъден министър Зинаида Златанова. В момента заседателите се избират от общински съвети и най-често те се излъчват на партиен квотен принцип в зависимост от баланса на силите в местната власт. Особено видимо това е в Столичния общински съвет, който предлага най-много съдебни заседатели спрямо останалите общини в страната.

В момента системата за избор на съдебни заседатели, които участват в решения единствено по дела на първа инстанция, е двустепенна. Първо те трябва да бъдат избрани от общинските съвети, което най-често се случва чрез гласуване анблок на предварително съгласуван списък. След приемането на това решение списъкът се изпраща в съответния съд, чието общо събрание трябва да ги одобри втори път. Едва тогава те получават право да участват в съдебните състави с равен глас със съдията. Мандатът им е пет години.

Според Зинаида Златанова заседателите не трябва да се избират от общинските съвети, а да има общ регистър, в който всеки желаещ да може да се впише.

"Тази промяна ще позволи на всеки български гражданин, който има желание, не да бъде избиран от Общинския съвет по партиен принцип, а да може да се впише в един регистър и да бъде съдебен заседател", каза министърът. Според нея трябва да има и система за случайно разпределение на съдебните заседатели, както има такова за съдебните състави.

"Искам народът да влезе в съдебната зала. Наистина. Българският съдебен заседател е с еднакви права със съдията. Това е системата, в която гражданите по закон и по конституция участват равноправно в решенията. Това го няма нито в изпълнителната власт, нито в законодателната власт", допълни правосъдният министър.

Тя обясни, че предложените от нея нови правила ще гарантират, че съдебните заседатели няма да са партийно пристрастни, нито пристрастнин към конкретен съдия, прокурор или обвиняем".

Според Златанова това би "повишило изключително много доверието към съдебната система" и "ще донесе сигурност на самите магистрати, че те са отчетни в ежедневната си работа".

По темата за посещението на вицепремиера на Турция Бекир Боздаг в България Златанова уточни, че срещата ѝ с колегата ѝ е била протоколна. Тя каза, че на нея изобщо не е ставало дума за турските претенции към вакъфски имоти в България.

"Турският министър не постави въпроси, които да ни изненадат с каквото и да било", каза вицепремиерът. Тя повтори, че този въпрос е решен още през 1909 година. "Мястото на този въпрос е в съда", каза Златанова.

Според нея интерпретацията на тази информация около Боздаг не е била коректна в България, освен това благодарение на "неумели действия" на президентската институция се създало много шум, което не било добре.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?