Регистърът на столичните имоти ще е готов до март

До месец и половина ще бъде готов публичният регистър на общинската собственост на София, съобщиха от пресцентъра на кметството в неделя, след като по-рано през деня хора от групата на БСП в градския съвет на столицата обвиниха кмета Бойко Борисов, че умишлено бави създаването му.

Въпреки, че още през 2005 г. Столичният общински съвет (СОС) е задължил общинската администрация да изпълни законовото изискване за създаване на публичен регистър за общинската собственост, това все още не е направено, заяви градският съветник от БСП Антон Кутев на пресконференция.

По думите му по този се дава възможност за спекулации на всички нива в общинските администрации с кметските имоти. Със създаването на регистъра ще се спрат нерегламентираните продажби и търговия с имоти, смята Кутев.

От общината посочиха, че регистърът е един от приоритетите в плана на кмета за дейностите на общинската администрация през тази година. Освен регистъра на общинските имоти, ще бъдат направени и публични списъци с търговските дружества и общинското участие в тях и на сделките за разпореждане с общинска собственост.

“Всички сделки по разпореждане и управление на общинската собственост стават след решение на Столичния общински съвет. СОС, като едноличен собственик на капитала на търговските дружества с общинско имущество, управлява и се разпорежда с имотите, включени в капитала на тези дружества", заявява кметът на София Бойко Борисов в съобщението на пресцентъра.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?